Forumsjekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Forumsjekker (Tysk: Forumscheck) var en type hard valuta i DDR. Navnet kom av at de var utstedt av Forum Außenhandelsgesellschaft der DDR m. b. H. Forumsjekker ble akseptert i Intershop-butikker som betaling for vestlige forbruksvarer. En Forumsjekk pålydende 1 Mark tilsvarte 1 D-Mark.


Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

DDR-borgere var fra 1979 forpliktet til å vekse alle typer valutaer inn i Forumsjekker, innen det var gått 24 timer etter at valutaen var kommet dem i hende. Etter at disse sjekkene ble innført av Staatsbank der DDR 16. april 1979[1] ble det forbudt for DDR-borgere å besitte utenlandske betalingsmidler. Målet for en slik lovgivning var å snarest mulig kunne få statlig kontroll over all innført vestlig valuta. For å gjennomføre loven kunne bare utlendinger bruke utenlandske betalingsmidler i Intershop-butikker. Kunder der måtte altså vise frem sitt pass. DDR-borgere kunne altså ikke dette og måtte til Statsbankens fillialer og veksle vestlig valuta inn i Forumsjekker.

Imidlertid ble det, i hvertfall i Berlin, fra midten av 1980-årene mulig også for DDR-borgere å betale direkte med D-Mark.


Bruk[rediger | rediger kilde]

Sjekkene kunne bare brukes i Intershop-butikker. Der ble de behandlet som penger, det vil si at ved betaling ble vekslepengene betalt ut som Forumsjekker (mindre summer som 50 Forumsjekk-pfenniger ble ofte gitt i form av sjokolader verdt 10 pfennig stykket). På folkemunne ble sjekkene omtalt som «Monopolpenger».

Sammenlignbare valutaer[rediger | rediger kilde]

Forumsjekkene var ikke bare et rent DDR-fenomen, også i de østeuropeiske landene fantes det lignende valuta. I Polen kunne man ved siden av US-dollar også betale med PeKaO-sjekker i Pewex- og Baltona-butikker. I Tsjekkoslovakia hadde man såkalte Tuzex-kroner.

I Kina måtte utlendinger fra 1980 til 1994 veksle sin valuta inn i Foreign Exchange Certificates (FEC). Mange transaksjoner og innkjøp i Vennskapsbutikkene var bare mulig med FEC. På Cuba har det siden 1994 eksistert Peso convertible. Den erstattet fra 2004 fullstendig US-dollar som betalingsmiddel i cubanske «Dollarshops» og for turister. Til 2004 kunne dollaren anvendes ved siden av Peso convertible.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.60xdeutschland.de/neue-wahrung-in-den-intershops/ 16. April 1979 – Neue Währung in den Intershops in 60xDeutschland.de