Hopp til innhold

Fortjenstordenen (Luxembourg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for riddere av Fortjenstordenen

Fortjenstordenen (fransk: Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg) er en luxembourgsk orden innstiftet av storhertuginne Charlotte på hennes sekstifemårsdag 23. januar 1961. Ordenen ble etablert for å kunne belønne sivile og militære fortjenester der de fornemme fyrstelige ordenene Den nassauske husorden av den gylne løve og Adolf av Nassaus sivile og militære fortjenstorden ikke kom til anvendelse og for å unngå at Eikekroneordenens status ble redusert som følge av for mange tildelinger. Fortjenstordenen rangerer som nummer fire av de luxembourgske ordener. Den kan tildeles både personer fra Luxembourg og andre land. Ordenen tildeles av regjerende monark etter forslag fra statsministeren.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Fortjenstordenen er inndelt i fem grader:

  • Storkors
  • Storoffiser
  • Kommandør
  • Offiser
  • Ridder

En fortjenstmedalje i forgylt sølv er forbundet med ordenen.  

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Fortjenstordenen består av et blåkantet hvitemaljert kors med utbøyde armer. Mellom den blå kanten og det hvite korset er det en smal kant i gull. Midtmedaljongen viser den røde løven fra Luxembourgs riksvåpen mot en bakgrunn av blå og røde striper. Medaljongen har en blå bord med en laurbærkrans i gull. Baksiden bærer en medaljong med en dobbelt kronet C i gull på rød emalje. Medaljongen er her omgitt av en blå bord. Ordenstegnets blå farge er lys, slik den også er i Luxembourgs flagg. For riddere er korset i sølv, for høyere grader i gull. Ordenstegnet er ellers identisk for de ulike gradene, bortsett fra i størrelsen.

Ordensstjernen for de to øverste gradene har grupper av tolv stråler og er i forgylt sølv for storkors og sølv for storoffiserer. Ordenstegnet er plassert i midten av ordensstjernen.

Korset er opphengt i båndet i en enkel ring, som er festet til en kule på korsets topp. Ordensbåndet er rødt med smale kantstriper i lyst blått og hvitt, Luxembourgs flaggfarger.  

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Fortjenstordenen ble innført på bakgrunn av at man i Luxembourg følte behov for å kunne belønne innsats i andre sektorer enn statstjeneste, ikke minst fortjenstfull innsats for handel og industri, i landbruk, håndverksvirksomhet og turisme, men også innen sosial og kulturelt arbeid. Antallet tildelinger av Eikekroneordenen hadde økt og man fryktet en devaluering av dennes status som følge av tildelingsinflasjon. Ettersom Luxembourgs internasjonale forbindelser hadde tiltatt i intensitet etter andre verdenskrig, ville Fortjenstordenen være anvendelig også i denne sammenheng.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Fortjenstordenen er også tildelt nordmenn. Bjørn Haug er utnevnt til storkors av Fortjenstordenen og Hermod Skånland er utnevnt til kommandør.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata