Forsvarets Medalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forsvarets medalje var en dansk medalje, som ble tildelt personer, som hadde utført en fortjenstfull innsats for Danmarks forsvarsmakt utenfor Danmarks grenser i krigssoner, der det var utstasjonert danske tropper. Medaljen ble også tildelt for tjeneste i oppdrag, som Danmark deltok i, men hvor det offisielt ikke ble utdelt noen spesifikk deltagelsesmedalje. Den ble innstiftet i 1991. De første som fikk tildelt medaljen var besetningen på korvetten «Olfert Fischer», etter de hadde deltatt i Gulfkrigen.

Medaljen kunne også tildeles posthumt, den var personlig eiendom og skulle derfor heller ikke returneres etter en levende mottakers død. Fra 2002 kunne personell, som hadde mottatt Forsvarets medalje, bli tildelt i grader. Gradene var strukturert slik, at personell, som hadde gjort en særlig innsats for forsvaret, ville bli utdelt i tre forskjellige grader:

  1. «Forsvarets medalje i guld med egeløv», tildelt personell, både militært og sivilt, som hadde utført en særegen eller ekstraordinær innsats.
  2. «Forsvarets medalje i sølv med egeløv», tildelt personell, som hadde utført en meget flott innsats.
  3. «Forsvarets medalje», som tildeles personell, som hadde deltatt i et oppdrag, uten å ha fått en spesifikk deltagermedalje.

Skulle medaljen tildeles som oppdragsmedalje for andre eller tredje gang, ble medaljen tildelt med henholdsvis sølv- og gulleikeløv.

Nye medaljer[rediger | rediger kilde]

Forsvarets Medalje er i dag utgått. I 2007 var det en diskusjon om at man skulle opprette nye medaljer i Forsvaret. Noen offiserer mente at formålet med Forsvarets Medalje var blitt utvannet, fordi den ble delt ut til så mange, så medaljens verdi var borte.[1] Dette førte til en omstrukturering av Forsvarets medaljer i 2010, som førte til 7 nye medaljer:[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]