Forretningsutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forretningsutvikling er en bred betegnelse benyttet for å beskrive aktiviteter forretningsforetak gjennomfører med hensikt å forbedre eller skape ny virksomhet. Da betegnelsen er bred kan den omfatte og involvere forskjellige aktiviteter, disipliner og ressurser innen virksomheten.

Forbedringer som ønskes oppnådd gjennom forretningsutvikling er typisk av dypere karakter enn innen regulær operasjonell drift. Aktiviteter som kan kalles forretningsutvikling inkluderer vurdering av markedsmuligheter og markeder, analyser av kunder og konkurrenter, etablering av nye virksomheter og forretningsenheter, og å skrive forretningsplaner og utforming av konkrete forretningsmodeller. Det har ofte til hensikt å utvide selskapets kundekrets, øke salget, utvikle nye produkter eller markeder. Generelt kan man si at forretningsutvikling har til hensikt å planlegge bedriftens økonomiske grunnlag. Betydningen av denne funksjonen og omfanget av denne er avhengig av bedriftstypen og markedssituasjonen.

Personer som har sitt hovedvirke innen forretningsutvikling kalles eller kaller seg gjerne forretningsutviklere. Promotering er vanligvis en viktig del av dette arbeidet.