Forholdet mellom Etiopia og Somalia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forholdet mellom Etiopia og Somalia er de diplomatiske forbindelsene som er etablert mellom disse to landene, Etiopia og Somalia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Antikken og tidlig moderne periode[rediger | rediger kilde]

Forholdet mellom folket i Somalia og Etiopia strekker seg tilbake til antikken, til en felles opprinnelse. Den etiopiske regionen er et mulig hjemland for Afrikas Horns ulike Afro-asiatiske samfunn.[1] Spenninger i forbindelse med Ogaden-regionen gjenoppsto umiddelbart etter at Somalia ble uavhengig i 1960. 16. juni 1963, startet den somaliske geriljaen et opprør i Hodayo da den etiopiske keiseren Haile Selassie avvste kravet om selvstyre for Ogaden. Den somaliske regjeringen nektet først å støtte geriljakreftene, som til slutt talte 3 000. Men i januar 1964, da Etiopia sendte forsterkninger til Ogaden, lanserte de somaliske styrkene luft- og bakkeangrep langs grensen og begynte å hjelpe geriljaen. Det etiopiske luftvåpenet svarte med gjengjeldelsesangrep over hele den sydvestlige grensen mot Feerfeer, nordøst for Beledweyne og Gaalkacyo. Den 6. mars 1964 ble somaliske og etiopiske myndigheter enige om våpenhvile. Senere samme måned undertegnet de to partene en avtale i Khartoum i Sudan, lovet å trekke tilbake sine grensetropper, å slutte med fiendtligsinnet propaganda og å starte fredssamtaler. Somalia avsluttet også sin støtte til geriljaene.

Den 6. januar 2024 undertegnet Somalias president Hassan Sheikh Mohamud en lov for å «kansellere» en maritim avtale mellom Etiopia og separatistregionen Somaliland.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]