Fontenehuset
Fontenehuset (Clubhouse International) er en anerkjent internasjonal rehabiliteringsmodell som tilbyr et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske utfordringer. Modellens hovedfokus er arbeid og fellesskap, og det foregår ikke terapi eller annen behandling.
Den arbeidsorienterte hverdagen
[rediger | rediger kilde]Fontenehuset tilbyr en arbeidsorientert hverdag ved å la medlemmene være ansvarlige for driften av huset. Medlemmene velger selv hvilke arbeidsoppgaver de ønsker å gjøre (kjøkkenarbeid, IT-arbeid, vedlikehold etc.) og hvor mye ansvar de ønsker å påta seg. Det er ingen krav om oppmøte til faste tider eller lignende, og medlemmer kan komme og gå som de vil i løpet av åpningstiden. Et hovedpoeng er å oppmuntre og oppfordre medlemmer til å jobbe og bidra til Fontenehusdriften, skjønt alt er frivillig. Fontenehuset mener at arbeid og en meningsfylt hverdag er en effektiv rehablitieringsmetode, som kan bidra til å gi mennesker som har falt ut av samfunnet motivasjon og mestringsfølelse som virker positivt på deres mentale helse. Det sosiale fellesskapet er også en viktig del av Fontenehusets modell, og det arrangeres ofte sosiale aktiviteter utenfor arbeidstiden, hvor både medlemmer og medarbeidere deltar.[1][2][3]
Struktur
[rediger | rediger kilde]Fontenehuset har en flat maktstruktur, hvor medlemmene driver huset på lik linje med de ansatte. Når en oppgave skal gjøres skal medarbeidere ikke prioriteres over medlemmer, og det skal ikke foregå møter eller andre aktiviteter hvor medlemmer ekskluderes. Fontenehus opererer etter avdelinger, for eksempel kjøkkenavdeling og kontoravdeling. Avdelingene varierer fra hus til hus. Det skal i hovedsak være minst to medarbeidere per enhet.
På Fontenehuset skal det ikke foregå behandling. Det er minimalt med fokus på medlemmenes utfordringer, og man behøver ingen henvisning for å bli medlem.
Første gang man møter opp til et Fontenehus blir man gitt en omvisning av huset, som fungerer som en introduksjon til hva Fontenehuset er. Etter dette kan man velge å registrere seg som mulig medlem, og etter å ha brukt huset en stund vil man bli skrevet inn som medlem. Medlemskap er gratis og helt uten forpliktelser.
Modell
[rediger | rediger kilde]Modellen opererer etter internasjonale standarder[4] som gjelder for alle Fontenehus verden over. Et godkjent eller akkreditert Fontenehus tilbyr medlemmene et inkluderende arbeidsfellesskap som støtter medlemmer som ønsker det, ut i lønnet arbeid.. Fontenehusene i Norge er selvstendige stiftelser med hvert sitt styre.
Modellen har sitt utspring fra USA, der en gruppe pasienter i 1948[5] gikk sammen og startet Fountain House i New York, fordi de følte at de manglet oppfølging etter opphold på psykiatriske institusjoner, og slet med å skaffe seg bolig og jobb.
I dag finnes det over 330 akkrediterte Fontenehuset-klubbhus i 34 land.[6] I Norge gir Helsedirektoratet støtte til etablering og drift av fontenehus.[7] Det finnes 18 fontenehus i Norge per juli 2021, derav tre i Oslo (Fontenehuset Oslo sentrum, Fontenehuset Oslo øst, Fontenehuset Mortensrud) og et i Rygge, Asker[8], Bærum[9], Hønefoss[10], Kongsberg[11], Drammen[12], Gjøvik, Stavanger, Bergen, Trondheim[13], Harstad[14] Tromsø, Nordre Follo, Ullensaker og Fredrikstad.
Fontenehus Norge er paraplyorganisasjonen til alle norske fontenehus, og jobber aktivt for å åpne i flere kommuner. Senja, Arendal, Hadeland og Ålesund har vedtatt at de skal ha fontenehus. Innen 2022 vil også disse åpne dørene.
International Center for Clubhouse Development (ICCD) er den internasjonale paraplyorganisasjonen som sørger for at virksomhetene drives i tråd med retningslinjene. Det er 37 retningslinjer, som er lik for alle husene i hele verden.[15]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Forsiden». Fontenehuset Oslo Øst (på norsk). Besøkt 12. juli 2018.
- ^ «Arbeid». Fontenehus.no (på engelsk). Arkivert fra originalen 12. juli 2018. Besøkt 12. juli 2018.
- ^ «Hva er et fontenehus? – Fontenehuset Kongsberg». fontenehusetkongsberg.no. Arkivert fra originalen 12. juli 2018. Besøkt 12. juli 2018.
- ^ «Retningslinjene». Fontenehus.no (på engelsk). Arkivert fra originalen 11. juli 2018. Besøkt 11. juli 2018.
- ^ «Mission and History | Clubhouse International». clubhouse-intl.org (på engelsk). Besøkt 13. oktober 2017.
- ^ «Clubhouse Directory | Clubhouse International». clubhouse-intl.org (på engelsk). Besøkt 12. oktober 2017.
- ^ «Drift av Fontenehus og Fontenehus Norge.». Helsedirektoratet.
- ^ «Psykisk helse og rus. Møteplasser og aktivitetstilbud.». Asker Kommune.
- ^ «Pressemelding.». Bærum Kommune.
- ^ «Underskrevet partnerskapsavtale mellom Fontenehuset Hønefoss og Ringerike kommune». Ringerike kommune.
- ^ «Fontenehuset Kongsberg». Kongsberg kommune. Besøkt 22. januar 2020.
- ^ «Fremtiden.». Dagsavisen.
- ^ «Fontenehuset Trondheim». Trondheim kommune. Besøkt 22. januar 2020.
- ^ «Psykisk helse og rus/Psykologer/Andre lokale tilbud.». Harstad Kommune.
- ^ «Quality Standards». Clubhouse International (på engelsk).
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Offisielt nettsted
- (en) Fountain House – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- Fontenehus Norge
- Clubhouse International
- Helsedirektoratet. Drift av Fontenehus og Fontenehus Norge.