Folkets Hus i Sauda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkets Hus, Skulegata 20 i Sauda sentrum.

Folkets Hus i Sauda er en ærverdig bygning som ligger like utenfor Sauda sentrum.

Bygget ble oppført av arbeiderbevegelsen i 1931, i stor grad på dugnad. Det var tegnet av arkitekt Gustav Helland.

Det erstattet den gang det gamle folkets hus i Brugata. Gjennom årene har bygget fungert som et viktig forsamlingssted for Saudas industriarbeider. Bygget er gjennom årene brukt som kino, teater, revy-scene, scene for debatter i TV 2, rettssal for Ryfylke tingrett og større festivitetsarrangementer. I første etasje var det i mange år et diskotek, mens andre etasje består av en storstue med scene og galleri. Byggverket oser av industrihistorie, og er innvendig prydet av store veggmalerier av kunstnerne Ragnvald Eikeland og Håkon Landa. Kunsten viser fremtidens Sauda sett med saudabuens øyne.

Bygningen har siden oppføring vært eid av Sauda fabrikkarbeiderforening (Det Nye Folkets Hus A/s v/Sauda Fabr.arb.forening), som på det meste hadde 1 500 medlemmer.

Riksantikvaren ønsker å verne Folkets Hus, og det vil da bli det første vernede folkets hus i landet. Bygget var lenge truet av riving, da kommunen utredet bygging av et helt nytt kulturbygg, det såkalte Kulturverket. Prosjektet ble imidlertid skrinlagt av kommunestyret i 2009, grunnet høye kostnader. I 2013 vedtok kommunestyrets flertall å satse på det gamle Folkets Hus som framtidige kulturlokaler, - og overtok det fra fagforeningen for en krone. Per 2014 er planene at det skal bygges et tilbygg, at selve folkets Hus restaureres og fredes etter at restaureringen er fullført.[1]

Folk-rock-gruppa Vestlandsfanden hyllet bygningen i sangen «Siste Dans på Folkets Hus».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kjøpte folkets Hus for en krone», side 9 Aftenposten 21. mars 2014