Flyvefisken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Flygefisker

Flyvefisken er en fiktiv mekanisk konstruksjon. Den er bygget av oppfinneren Ilmari Erko i Jonas Fjeld-bøkene. Selve Flyvefisken er en ubåt, som kan sprette opp av vannet, folde ut vinger og fly.

Den bærer også kanoner som skyter et spesielt sprengstoff: Det blir skildret at den sikter inn sitt mål ved at to kameraer fikserer på målet (det ville være logisk å regne med ett horisontalt og ett vertikalt), og bildeene fra disse to kan sees på en skjerm inne i maskinen. Når disse to bildene ligger helt presist oppå hverandre, skyter man, og treffer. Når det gjelder sprengstoffet er det snakk om en merkelig, fiktiv elektrisk ladning som uten lyd eller eksplosjon river atomene og materien i målet fra hverandre.

Flyvefisken er utrustet med et panser laget av en fiktiv ståltype som Ilmari Erko har konstruert. Dette stålet er veldig lett, men er mye, mye sterkere enn vanlig herdet stål. Fargen beskrives som grønnaktig. Dette stålet har ikke noe spesielt navn, men brukes i mange av Erkos øvrige oppfinnelser.

Flyvefisken blir lagd i boken med samme navn, og spiller en helt sentral rolle i verdenskrigen som blir skildret i denne. Den er forsåvidt også utløseren til denne krigen (i bøkene inntreffer den rundt 1921).