Flyhavarikommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Flyhavarikommisjonen
Flyhavarikommisjonen
Generell informasjon
Sjangerdocudrama, TV-dokumentar
Prod.landCanada
Sesonger17±0
Episoder130±0
Lengde45-50 min. (per episode)
Språkengelsk
Bak kamera
SkapereCineflix
Sending
Periode2003 
TV-kanalDiscovery Channel (Canada), National Geographic Channel
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Flyhavarikommisjonen er en dokumentarserie som sendes på National Geographic Channel.

Programkonsept[rediger | rediger kilde]

Serien tar i hovedsak for seg flyulykker, terroranslag og nødlandinger.

Serien dramtaiserer hendelsene som ledet opp til den enkelte ulykke, utviklingen av selve ulykkesforløpet og hvilke anbefalinger som foreslås i ulykkesrapporten fra undersøkelsesmyndigheten, så som National Transportation Safety Board (eller andre aktuelle havarikommisjoner) for å hindre at tilsvarende ulykker skal kunne skje igjen. Etter hvert som passasjerfly er blitt utstyrt med de såkalte svarte boksene (som egentlig er oransje); ferdsskriver og taleregistrator, er mye presis informasjon ofte tilgjengelig i ettertid, selv etter katastrofale ulykker. I programmene vises ved hjelp av dataanimasjon virkelighetstro scener som om det skulle ha vært autentiske opptak, det gjøres rekonstruksjoner, også av opptak fra taleregistrator og intervjuer med berørte.

Episoder og format[rediger | rediger kilde]

De enkelte episoder følger i det store og hele det samme oppsettet: Flere passasjerer og besetningsmedlemmer (enten overlevende eller ei) er plukket ut, og skuespillere brukes for å spille rollene som passasjerer eller besetningsmedlemmer gjennom hele filmen, vanligvis fra ombordstigning til havariet eller nødlandingen. I ulykkesøyeblikket ser en flyet fra ulike vinkler bli gjenskapt for å vise hva som virkelig hendte, alt fremskapt med visuelle effekter og dataanimasjon som gir et realistisk bilde av hele hendelsesforløpet.

Vi[hvem?] ser passasjerenes og besetningens reaksjoner og reaksjonene på bakken, i lufttrafikktjenestens flykontroll og kontrolltårn. Alt som ledet opp til ulykken eller nødlandingen er gjenskapt med sterke visuelle effekter. Scener fra cockpit og kontrolltårn er gjenskapt ved hjelp av utskrifter fra taleregistratoren.

Redningsaksjonen og havarikommisjonenes arbeid er gjenskapt i detalj. Det vises hvordan deler av flyet letes opp og analyseres, hvordan det letes etter de «sorte boksene» og hvordan ferdsskriver og taleregistrator blir analysert. Likeledes gjennomgås flyets vedlikeholdsjournal, besetningens opplæring, flyets konstruksjon og alt annet relevant materiale før det kan dras noen konklusjon og anbefale tiltak med tanke på å hindre lignende ulykker.

Overlevende passasjerer og besetningsmedlemmer, eller venner og slektninger av avdøde, intervjues gjennom hver episode, likeledes de som har deltatt fra undersøkelsesmyndigheten, så som inspektører fra havarikommisjonene. Disse intervjuene forklarer forløpet i undersøkelsene, hvilke konklusjoner som trekkes og hva som blir anbefalt som tiltak for å hindre gjentakelser.

Hver episode avsluttes som oftest med et kort intervju med en av de overlevende eller slektning til en av de omkomne for få deres oppfatning, litt om deres liv etter ulykken og inntrykk av havarikommisjonens etterarbeide.

En episode tar for seg Partnair-ulykken utenfor Hirtshals 8. september 1989 og undersøkelsen som ble gjort av den norske Havarikommisjonen for sivil luftfart under ledelse av Finn Heimdal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]