Hopp til innhold

Fluktforsøket fra Alcatraz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fluktforsøket fra Alcatraz er benevnelsen på en fangeflukt fra fangeøya Alcatraz i 1962, da tre menn klarte å bryte seg ut av fengselet, og ta seg vekk fra øya i oppblåsbar båt. Fengselet ble ansett for meget rømningssikkert, og de tre, i tillegg til Theodore Cole og Ralph Roe (en), er de eneste som noen sinne har klart å flykte fra fangeøya. Fengselet var i drift i 29 år, og ble nedlagt året etter rømningen.

Det hersker usikkerhet om hvorvidt de tre mennene overlevde ferden til fastlandet. Det har aldri blitt bevist at man har hørt fra dem siden, og med årene ble det antatt at de druknet. Men i 2010 kom det frem opplysninger som tydet på at de kunne ha overlevd, og at de hadde flyttet til Brasil.[1]

Rømlingene[rediger | rediger kilde]

Frank Morris
Cellen og flukthullet til en av de innsatte

Frank Lee Morris (født 1. september 1926 i Washington, D.C.) var lederen og hjernen bak flukten. Han var blant annet dømt for biltyveri, innbrudd og væpnet ran. Han sonet opprinnelig i Louisiana State Penitentiary, men ble sendt til Alcatraz etter et rømningsforsøk. Morris ble foreldreløs da han var 11, og tilbragte resten av oppveksten i forskjellige fosterhjem.

John og Clarence Anglin (et brødrepar født 1930 og 1931). De ble født inn i en familie i Georgia som to av 13 barn. De var dømt for bankran, og satt i fengsel i Florida og i Atlanta. Etter flere rømningsforsøk ble de overført til Alcatraz.

Allen West (født 1929 i New York, død 1978) ble dømt for biltyveri. Han sonet dommer i Atlanta og i Florida, men ble overført til Alcatraz etter et mislykket fluktforsøk fra Florida State Prison. West deltok i planleggingen av flukten fra Alcatraz, men trakk seg før flukten tok til.

Flukten[rediger | rediger kilde]

3. januar 1960 ble Morris sendt til Alcatraz, hvor han ble innsatt AZ1441. Morris begynte angivelig å utforme sin flukt innen ett år etter sin ankomst på Alcatraz. Det var tre andre involverte: John Anglin, hans bror Clarence Anglin og Allen West. West ble aldri med på selve flukten.

Flukten var lang og komplisert. Over en periode på to år, lagde Morris og brødrene West og Anglin en flåte og naturtro falske hoder av seg selv, og stjal verktøy, som bl.a. en spiseskje for å grave med. Flåten ble laget av (mer enn 50) regnfrakker, sydd sammen og tettet med flytende plastik. Ventilasjonsluken bakerst i cellene ble gravet ut.

Om morgenen den 11. juni 1962, fant fengselsbetjentene de falske hodene i sengene, og slo alarm. Flåten og mennene har aldri blitt funnet. Det eneste som ble funnet var en padleåre og en vanntett pose med personlige bilder og notater tilhørende Angelin-brødrene, samt noen rester av flåten.

Myndighetene var overbevist om at mennene hadde druknet. De mente at en pose full av effekter var det siste de ville etterlate i en flukt.

I 2010 kom det frem opplysninger som sannsynliggjorde at de kunne ha overlevd, og at de kunne ha reist til Brasil.

Familien til Angelin-brødreparet mottok håndskrevne julekort fra disse frem til moren døde. Det ble også observert to høye, kraftig sminkete "damer" i morens begravelse, som kan ha vært brødreparet. I tillegg ble det observert to ukjente skjeggete menn i farens begravelse. [2]

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wright, Mike (24. januar 2018). «Mysterious letter reopens case over whether Alcatraz escapees survived the infamous 1962 jailbreak». The Telegraph (engelsk). ISSN 0307-1235. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ «June 1962 Alcatraz escape attempt». Wikipedia (engelsk). 2. august 2023. Besøkt 15. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]