Hopp til innhold

Fluesmekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Assorterte fluesmekkere

Fluesmekker er en innretning for å ta livet av fluer eller andre insekter.

Tradisjonelt ser den ut som en liten badminton- eller tennisracket, med et lite, flatt og nettmønstra hode festa til et lengre skaft.

Brukeren betjener fluesmekkeren ved å holde i skaftet, for så ved hjelp av en svingende bevegelse å slå til målet slik at det blir ramma av hodet. Det er som regel enklere å få ønska utfall vha. en fluesmekker når målet sitter i ro på ei fast overflate.

Nettmønsteret på hodet hjelper det til å få ei stor overflate, som gjøre det enklere å treffe målet (som har en tendens til å merke at noe er på ferde og derfor prøver å unnslippe, og som fører til at det ofte er i bevegelse idet en prøver å treffe det), men samtidig minsker luftmotstanden slik at hodet kan få større hastighet. Skaftet er ofte elastisk for å øke svinghastigheten, à la racketer eller golfkøller. Fluesmekkere blir laget både i plast, metall og tre.

I det siste har det også kommet remedier som markedsføres under begrepet «fluesmekker», men som egentlig ikke er det, da de ikke smekker til målet. Dette er batteridrevne, elektriske innretninger som mest ligner på en liten plastracket, og som dreper målet ved at den transformerer opp ei høg elektrisk spenning som lammer og dreper ved direkte kontakt.[1] Disse remediene egner seg lite til å slå med, spesielt mot faste overflater.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Slik holder du vepsen unna». Dinside. 12. august 2011. Besøkt 26. juli 2021. 
Autoritetsdata