Fleet fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fleet fengsel omkring 1808.

Fleet fengsel var et kjent fengsel i det sentrale London. Det lå ved Farringdon Street, mellom Ludgate Hill og Old Fleet Lane. Det første fengselet på dette stedet ble bygd i 1197 på østbredden av den nå overbygde elva Fleet. Fengselet ble antent og ødelagt under bondeopprøret i 1381. Det nye fengselet ble flammenes rov under bybrannen i 1666, men gjenoppbygd kort tid etter. Fleet ble ødelagt på nytt under Gordonopprøret i 1780, og nok en gang gjenoppbygd.

Fleet var særlig kjent som gjeldsfengsel, og hadde plass til om lag 300 innsatte med familier. Det var vanlig at fangene fikk tigge fra cellevinduene om bidrag til å betale gjelda. Fengslene var for øvrig inntektsbringende foretak som ble auksjonert ut til drivere som så igjen gjorde sitt beste for å få fengselet til å gå med overskudd. De innsatte måtte betale for kost og losji, og for ulike lettelser i soningsforholda. Mot en avgift kunne de til og med få bo utafor fengselet, så lenge det var innafor et område som var definert som «Liberty of the Fleet» eller «Rules of the Fleet».

I 1842 ble Fleet, Marshalsea og Queens Bench administrativt sammenslått til Queens Prison. Fleet ble nedlagt og bygningene solgt til kommunen (City of London), som rev dem i 1846.