Flatey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den norske øya med samme navn, se Flatøy.
Flatey
Flatey thorp.jpg
Bosetning på Flatey
LandIsland Island
Befolkning5

Flatey
65°22′34″N 22°54′43″V

Flatey er den nest største øya i Breidafjord (Breiðafjörður) som er lokalisert i nordvestlige Island. Breidafjord har foruten Flatey også rundt førti andre mindre øyer. Antagelig ble Flatey dannet i løpet av siste istid av en stor bre. Flatey er to km lang og en km bred. Øya er bortimot fullstendig flat, derav navnet.

Øya er delvis bebodd i løpet av året, og da kun om sommeren og i løpet av vinteren er de fleste husene tomme hvor kun fem fastboende blir på øya. Til tross for det lave antallet var Flatey et av de viktigste kulturelle sentrene å Island med et kloster som ble grunnlagt i 1172 på det høyeste punktet på øya, ikke langt fra det ny klosteret. I løpet av 1800-tallet var øya en kulturell og kunstneriske referanse på Island og opplevd stor innflytning.

I 1926 ble det også bygget en kirke. Kirkens interiør er malt med scener fra Flateys liv av den katalanske maleren Baltasar1960-tallet i bytte for gratis kost og losji da han besøkte øya. I dag har kirken den kuriøse ære av å være både det eldste og det minste biblioteket på Island, etablert i 1864. Dette svært beskjedne biblioteket var en gang hjemmet til Flateyboka, det største og beste boka i Island på midten av 1600-tallet. Etter noen avslag ble eieren av boka, som bodde på Flatey, endelig overtalt til å gi bort boka til den danske kongen Fredrik III i 1662. Heldigvis ble boken returnert tilbake til Island i 1971 sammen med en mengde andre islandske oldtidsmanuskripter.

Flatey er kun en eneste veg som leder opp til den såkalte «gamlebyen» som består av noe restaurerte hus og en havn. I havnen blir øyas sauer fraktet over til fastlandet ved slaktingen. Foruten sauer består det mest av Flateys dyreliv av fugler, spesielt lundefugler. Omtrent halvparten av Islands 37 fuglearter finnes på øyene i Breidafjord. Flatey er derfor et utmerket sted for fugletitting.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]