Fjordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjordland
Fjordland logo 2015.png
Org.formAksjeselskap
Org.nummer936 661 386
BransjeNæringsmiddelindustri
Etablert1994
Morselskap TINE, Nortura, HOFF Norske PotetindustrierRediger på Wikidata
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) FerdigmatRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Fjordland AS er en norsk næringsmiddelvirksomhet som driver produksjon av ferdigmat. Fjordland eies av TINE (51 %), Nortura (39 %) og HOFF (10 %).

Fjordland ble startet i august 1994 som et selskap 100% eid av TINE BA og med ansvaret for Brelett, Bremykt og TINE Grøt. I januar 1996 kom Norsk Kjøttsamvirke, HOFF, Norske Potetindustrier og PRIOR Norge inn på eiersiden. I september 1997 ble blant annet seks komplette middagsretter lansert i Stavanger og Oslo-området. I 1998 ble hele Fjordland-sortimentet rikslansert. I 2019 hadde Fjordland sin hittil største omsetning på 1,7 mrd. kroner.

Varemerker[rediger | rediger kilde]

Da Fjordland ble etablert i 1994 overtok selskapet ansvaret for grøt og merkevarene Brelett, Bremykt. KOS desserter ble lansert i 1996, og i 1998 overtok Fjordland ansvaret for det franske varemerket Yoplait i Norge. Det kanadiske yoghurtmerket LIBERTÉ ble lansert i Norge av Fjordland i 2020.

Produktserier[rediger | rediger kilde]

Et primærprodukt for firmaet er de såkalte «sous vide-middagene», en variant av disse heter «Fjordland i skål». Sistnevnte serie retter ble introdusert i mars 2013 under navnet «Fjordland Express», og de ble samlet under det nye navnet i mars 2015.

I 2019 lanserte selskapet også en serie mindre ferdigretter under navnet «Fjordland Box».[1] Fra ett (eller flere) av de etablerende selskapene fikk selskapet med produktgruppen ferdiggrøter, som produseres på TINE-meieriet Tretten.[2] En variant av disse er «Fjordland grøtlunsj»[3] I tillegg til disse produserer selskapet også tilbehør som ferdiglaget saus.

Blant utgåtte produkter er Marian, Fjordland Express, Fjordland Ovnsklar, Wanted, Tapas con gusto, Paste del giorno, Middagsmix, 4 minutter, Straks klar!, Litt Mat, Take Away, Mersmak, Fjordland til familien oh Sunt & Godt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BOX – en serie mindre ferdigretter». Fjordland (norsk). Besøkt 31. mars 2021. 
  2. ^ «Våre ferdiglagde grøter». Fjordland (norsk). Besøkt 31. mars 2021. 
  3. ^ «Bygglunsj og havrelunsj». Fjordland (norsk). Besøkt 31. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) Offisielt nettsted Rediger på Wikidata