Fjord Boats

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjord Boats AS er en produsent av lystbåter i glassfiber. Bedriften ble etablert som Fjord Plast i Arendal i 1960.

Fjord Plast ble startet av Alf R. Bjercke og Finn B. Røer med flere. Det var Jan Herman Linge som fikk i oppdrag å utvikle båter for selskapet. Fjord Plast kjøpte opp Herwa, Selco, Trifoil og Norcems plastbåtvirksomhet helt på slutten av 60-tallet. Fjord Plast vokste til å bli Nord-Europas største plastbåtprodusent men fikk hard medfart av olje-krisen i 1973. Samme år overtok Norcem eierskapet i bedriften. Fjord Plast hadde da produksjon i Arendal, Tromøy, Grimstad og Rjukan. Det ble også etablert en fabrikk i Filippinene. Den fallende etterspørselen medførte at virksomheten måtte redusere kraftig mot slutten av 70-tallet og kun fabrikken på Rjukan overlevde.

I 1981 ble Fjord Plast AS solgt til Bjørn Minde, Tor Egil Baardsen og Odd Simonsen. Minde overtok etterhvert som eneeier og fusjonerte Fjord Plast, som fikk det nye navnet Fjord Boats, med Wiking Boats.

Senere solgte Minde Fjord Boats til Eivind Astrup i 1991, som igjen solgte Fjord Plast til Inger Sande Brøvig i 1996. I mars 2006 kjøpte Hanse Yachts 51% av aksjene i Fjord.[1]

Båtmodeller[rediger | rediger kilde]

Blant de mer populære båtmodellene som Fjord Plast produserte var Fjordlingen. Den kom i produksjon allerede i 1962.[2] De produserte også Fjordwing, Muslling og Wesling.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Fjord Boats befinner seg ved KUBEN i Arendal. Arkivet omfatter om lag 22 hyllemeter og inneholder korrespondanse, regnskap, personal, reklamebrosjyrer, foto og båttegninger. Det meste stammer fra 1980- og 1990-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanseyacht.de
  2. ^ Fjordlingen, Avtrykk.no, 20.04.2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]