Fjerne Østen-republikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Дальневосточная Республика
Dalnevostochnaya Respublika
Fjerne Østen-republikken

Flagg

Våpen

Flagg Riksvåpen

Kart over Дальневосточная РеспубликаDalnevostochnaya Respublika

Status Tidligere land/nasjon
Hovedstad Verkhneudinsk
(til oktober 1920)
Tsjita
(etter oktober 1920)
Styreform Sosialistisk republikk
Statsoverhode Aleksander Krasnosjtsjokov
(1920-1921)
Nikolaj Matvejev
(1921-1922)
Offisielle språk Russisk
Eksisterte 6. april 1920 - 15. november 1922
Valuta Rubel

The People's Revolutionary Army enters Chita

Fjerne Østen-republikken (russisk: Дальневосто́чная Респу́блика, ДВР, – Dalnevostotsjnaja Respublika, DVR), av og til kalt Tsjitarepublikken, var en nominelt uavhengig stat opprettet i Blagovesjtsjensk den 6. april 1920, og som omfattet det tidligere Russlands fjerne østen og Sibir øst for Bajkalsjøen. Selv om republikken nominelt sett var uavhengig, var den i stor grad kontrollert av RSFSR.

Republikken lå i områdene til dagens Zabajkalskij kraj, Amur oblast, Khabarovsk kraj og Primorskij kraj i Russland. Fram til oktober 1920 var hovedstaden Verkhneudinsk (det nåværende Ulan-Ude), og senere var hovedstaden Tsjita.

Etter at Japan evakuerte Vladivostok den 15. november 1922, ble Fjerne Østen-republikken slått sammen med RSFSR.

Historie[rediger | rediger kilde]

Staten ble opprettet med stilltiende støtte fra den nye russiske bolsjevik-regjeringen, som ønsket en bufferstat mellom RSFSR og territoriene som var okkupert av Japan. En japansk armé på 70 000 mann støttet i all hovedsak hvitegardistene under den russiske borgerkrigen. Japan kontrollerte allerede Vladivostok og deler av Stillehavskysten, i tillegg til de kinesiske grenseområdene de hadde okkupert siden 1918. I løpet av 1920-1922 trakk de japanske styrkene seg gradvis tilbake fra Øst-Sibir.

Til å begynne med besto Fjerne Østen-republikken bare av området rundt Verkhne-Udinsk, men i løpet av sommeren 1920 bestemte sovjetregjeringen i Amur-territoriet seg for å bli med i republikken. Ataman Grigori Semenov ble kastet ut fra sitt tilholdssted i Tsjita i oktober 1920, og i desember 1920 ble også kystprovinsene med den viktige byen Vladivostok endelig med i Fjerne Østen-republikken. Japan okkuperte den nordlige delen av øya Sakhalin frem til 1925, som kompensasjon for massakren på japanske sivile i Nikolajevsk-na-Amure i 1920.

I 1921 gjorde et kupp fra De hvite i Vladivostok og området rundt at området brøt ut av Fjerne Østen-republikken, og overlevde bak et cordon sanitaire av japanske styrker som Priamurs provisoriske regjering. Dets ledere, Merkulov-brødrene, ble avsatt i juni 1922 og erstattet med en av Koltsjaks generaler, general Diterikhs. Det var imidlertid til ingen nytte, ettersom Fjerne Østen-republikkens armé tok tilbake territoriet til denne siste hvite enklaven, som endte med Vladivostoks fall 25. oktober 1922.

Members of the FER Government

Gjenforeningen av Fjerne Østen-republikken var imidlertid kortlivet, ettersom dens regjering ba om å bli innlemmet i RSFSR like etter. Den 15. november 1922 ble Fjerne Østen-republikken absorbert av Sovjet-Russland.

Territorium[rediger | rediger kilde]

Fjerne Østen-republikkens grenser fulgte vestbredden av Bajkalsjøen og nordgrensen av Mongolia og Kina og rakk opp til Tsjuktsjer- og Kamtsjatkahalvøyene. De var imidlertid ofte utsatt for hvite og japanske militære intervensjoner. Burjatenes land ble delt mellom Russland i vest og Fjerne Østen-republikken, som kontrollerte de østlige områdene.

Frimerker[rediger | rediger kilde]

Et 20-kopekfrimerke utgitt i Tsjita i 1922.

Fjerne Østen-republikken utga flere frimerker i løpet av sin korte eksistens. De første frimerkene ble utgitt på slutten av 1920 for lokal bruk i kystprovinsene, og besto av overtrykk av frimerkeutgaver fra Keiserriket Russland, og ble senere fulgt av 4 nytegnede frimerker. Andre områder fortsatte å bruke lokalt utgitte frimerker langt inn i 1921, så som Semenov-utgavene i Chita, og Blagovesjtsjensk-utgaven i Amur oblast. Den sentrale regjeringen i Tsjita utga et endelig sett i 1921-1922, som ble mye brukt over hele Russlands fjerne østen opp til februar 1924. Etter at Vladivostok og omegn ble skilt fra Fjerne Østen-republikken i mai 1921 ble diverse lokalt overtrykte frimerker utgitt der også.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Die Fernöstliche Republik (1920–1922) – Ein staatlicher Ordnungsversuch zur Zeit des Russischen Bürgerkrieges. I: Harald Heppner/Eduard Staudinger (Hrsg.): Region und Umbruch 1918 – Zur Geschichte alternativer Ordnungsversuche. Frankfurt a. M. 2001 (tysk)
  • David Golinikow: Fiasko einer Konterrevolution – Das Scheitern antisowjetischer Verschwörungen in der UdSSR 1917–1925. Berlin 1982 (tysk)
  • W.P. Potjomkin (Hrsg.): Geschichte der Diplomatie, Zweiter Band (Die Diplomatie der Neuzeit, 1872–1919). Berlin/Leipzig 1948 (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]