Aleksandr Koltsjak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aleksandr Vasiljevitsj Koltsjak
Vice-AdmiralKolchak.jpg
Admiral Koltsjak
Født16. november 1874
Sankt Petersburg, Det russiske keiserdømme
Død7. februar 1920 (45 år)
Irkutsk
Ektefelle Q12111824
Far Vassili Ivanovitch Koltchak
Yrke Politiker, oppdagelsesreisende, offiser, oseanograf
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Utmerkelser Sankt Georgsordenen av tredje klasse
Sankt Georgsordenen av fjerde klasse
Sankt Vladimirs orden av tredje klasse
Sankt Vladimirs orden av fjerde klasse
Sankta Annas orden av første klasse
Sankta Annas orden av andre klasse
Sankta Annas orden av fjerde klasse
Sankt Stanislaus-ordenen første klasse
Sankt Stanislaus-ordenen av andre klasse
TroskapRussland Russland
Tjenestetid1886–1920
Militær gradAdmiral (fra 1918)
EnhetNaval Ensign of Russia.svg Den russiske marine
KommandoerSvartehavsflåten (1916–1917)
Den hvite armé (1918–1920)
Militære slagDen russisk-japanske krig
Første verdenskrig
Den russiske borgerkrigen
Signatur
Aleksandr Vasiljevitsj Koltsjaks signatur

Aleksandr Vasiljevitsj Koltsjak (russisk: Александр Васильевич Колчак, født 4. novemberjul./ 16. november 1874greg., død 7. februar 1920) var en polarutforsker og russisk admiral som gjorde seg mest kjent for sin rolle i den russiske borgerkrigen. Etter å ha kjempet i den japansk-russiske krig og den første verdenskrig etablerte Koltsjak en antikommunistisk regjering i Sibir - senere den provisoriske helrussiske regjering - og ble anerkjent som den «øverstkommanderende for de russiske land- og sjøstyrker» av de andre lederne i den hvite armé fra 1918 til 1920.[1] Hans regjering var basert i Omsk, sørvest i Sibir.

I ett og ett halvt år var Koltsjak det internasjonalt anerkjente russiske statsoverhode. Han forsøkte å beseire bolsjevikene gjennom et diktatur, men hans regjering viste seg å være svak og lite effektiv. For eksempel mistet hans regjering oversikten over de keiserlige gullreservene, og mye av det forsvant. Han mislykkes også å forene de mange, men splittede, antibolsjevikstyrker. Han nektet også å vurdere selvstendighet eller selvstyre for etniske minoriteter, og nektet å samarbeide med den ikkebolsjevikiske venstresiden, samt var han sterkt avhengig av støtte fra utlandet. Mens hans hvite styrker kollapset ble han forrådt og fanget av selvstendige enheter, som videre ga han til lokale bolsjeviker. I deres fangenskap ble han henrettet.[2]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Koltsjak ble født i Sankt Petersburg, og ble utdannet til en karriere i marinen, i likhet med sin far. Han deltok i den russisk-japanske krig i 1904-05. Han spilte også en rolle i første verdenskrig, og ble viseadmiral i august 1916. De revolusjonen kom i 1917, mistet Koltsjak tittelen, og flyktet til USA.

Den russiske borgerkrig[rediger | rediger kilde]

I denne krigen var Aleksandr Koltsjak en av de fremste lederne for de hvite. Han oppholdt seg lenge i Omsk, før han endte sitt liv i Irkutsk i 1920. I dag står en statue av ham der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jon Smele (2006) Civil War in Siberia: The Anti-Bolshevik Government of Admiral Kolchak, 1918–1920, Cambridge University Press, ISBN 0521029074. s.77
  2. ^ N. G. O. Pereira, "White Power during the Civil War in Siberia (1918–1920): Dilemmas of Kolchak's "War Anti-Communism," Canadian Slavonic Papers (1987) 29#1 s. 45–62.
historieDenne historie- og Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.