Fjellflyging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjellflyging er en spesielt krevende form for flyging og det er mange forhold som gjør fjellflyging spesielt.

Lavere trykk i høyden kan gi dårligere løft og mindre mulighet for å klatre enn ved havnivå. Det lavere trykket gjør at indikert flyfart (Indicated Air Speed /IAS) blir lavere enn sann flyfart (TAS / True Air Speed). Siden løftet og de aerodynamiske virkningene på flyet er knyttet til IAS, må fly ha større fart gjennom lufta og over bakken for å beholde løftet.

Rundt fjelltopper og over fjellsider er det flere spesielle vindforhold som kan gi problemer. Når vinden blåser mot et fjell vil det foran fjellet blåse oppover langs fjellsiden, såkalt hang. På baksiden av fjellet kan det danne seg rotor (vind) som har kraftige vinder både nedover og oppover. Lufta som blåser over et fjellmassiv kan danne fjellbølger både like over fjelltoppen, men også oppover i høyden og i le av fjellet. Disse bølgene kan også danne soner med kraftige vinder både oppover og nedover. Fjellbølgene oppover i atmosfæren kan sammenlignes med bølgene ut til siden fra en båt.

Ved flyging i godt vær, i god høyde over en fjellkam, kan det oppleves overgang på et øyeblikk fra stigning med 10 m/s oppover til samme fart nedover.

Når klar luft blåser over et fjell og presses i været, vil det ofte dannes skyer omkring fjelltoppen og muligens langt nedover. Flyging lavt gjennom fjellpass, med sikt lavt igjennom passet, kan være risikabelt fordi en klar passasje fort kan skye til ved små meteorologiske forandringer. Dersom sikten blir dårligere under en slik passering kan det være for liten plass til å snu og fly tilbake dit en kom fra.

Høydemåleren er viktig for å se om man har sikker høyde over den høyeste toppen i området når man flyr. Ved høyt trykk og lav temperatur blir lufta tettere, og trykkhøydenivåene kommer tettere oppover i høyden. Målefeilen vil øke med høyden, slik at høydemåleren viser mye større høyde enn den reelle høyden over havet.

Ved nødlanding i fjellet stilles det store krav til overlevelsesutstyr, og spesielt klær som det er viktig å planlegge for, spesielt om flygingen går til og fra steder i lavlandet med god temperatur og fint vær.

Det er skrevet en egen lærebok om temaet spesielt for småflygere og det tilbys spesielle kurs og skoleflygingstilbud i fjellflyging.