Hopp til innhold

Fjære (Aust-Agder)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fjære i Aust-Agder»)
Fjære kommune 1971. (Ekvidistanse=20m. Kartgrunnlag år 2002.)
Ikke langt fra Fjære kirke.

Fjære er en tidligere kommune i Aust-Agder fylke. Den var selvstendig kommune fra 1846 til 1971.

Fra 1837 til 1846 var Fjære en del av Øyestad formannskapsdistrikt sammen med Froland og Hisøy. 1. januar 1878 ble ca. 450 da. av Fjære overført til Grimstad og 1. januar 1960 ble ytterligere ca. 1250 da. (med 344 innbyggere) overført. 1. januar 1971 ble landkommunene Fjære og Landvik slått sammen med Grimstad til den nåværende Grimstad kommune. I 1967 hadde Fjære kommune 5733 innbyggere.

Fjære kirke, en steinkirke fra middelalderen, var det sentrale midtpunkt i Fjære kommune. Kommunens tettsted var Fevik, mens administrasjonssenteret lå på Vik.

Naturgeografisk er Fjære preget av at det store raet kommer på land ved Hasseltangen landskapsvernområde. Raet ga fruktbar jord, og mange store gårder allerede i vikingtiden. Bringsverd og Dømmesmoen er to kjente gårder i Fjære. Store deler av Fjære er preget av fjæregranitt.

På Lillenes ved Søm på Fevik ble landets første havebruksskole etablert (Nedenæs Amts Havebrugsskole) i 1880, og på Dømmesmoen var det havebruksskole til for noen år siden.

I Fjære er det et stort antall arkeologiske kulturminner, bl.a. gravhauger. Mye tyder på at det lå et lite handelssted (kaupang) ved Vikkilen, men arkeologiske spor etter dette er foreløpig ikke påvist.

Kjente folk fra Fjære

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]