Fixing My Gaze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fixing My Gaze: A Scientist's Journey Into Seeing in Three Dimensions
orig.
Forfatter(e)Susan R. Barry
ForlagBasic Books
Sider272
ISBN ISBN-10: 0465020739, ISBN-13: 978-0465020737
Worth’s 4-prikks test, som blir brukt for å finne ut om de to øynene jobber koordinert sammen eller om synsinntrykket fra et av øynene blir undertrykt.

Fixing My Gaze: A Scientist's Journey Into Seeing in Three Dimensions er en bok skrevet av professoren i nevrobiologi Susan R. Barry som handler om hvordan hun fikk samsyn i en alder av 48 etter å ha levd uten det hele livet.[1] Dette klarte hun ved hjelp av bruk av prismebriller og samsynstrening hos utviklings-optometristen Dr. Theresa Ruggiero med et type treningsprogram som ellers er lite kjent. Boken utfordrer dogmet om at synsferdigheter med tanke på samarbeid mellom øynene og hjernen bare kan utvikles i tidlig barndom (den kritiske perioden), og gir i stedet flere bidrag til teorien om at menneskets hjerne er plastisk gjennom hele livet.[2]

I boken beskriver hun veien frem til og hvordan opplevelsen av endelig å få samsyn er når hun for eksempel tar en tur til Manhattan, en by hun hadde sett mange ganger før. Tidligere hadde alt sett flatt ut, men nå som hun kunne se i 3D føltes det som om bygningene kom mot henne som baugen av store skip som nærmet seg. Nå som hun for første gang hadde fått skikkelig dybdesyn stoppet hun til og med opp for å beundre tregreiner som så ut til å skyte ut i alle retninger.

Selv om Barry først trodde hennes historie var unik fant hun senere at det var flere som hadde hatt samme opplevelsen av å få tilbake samsyn i voksen alder etter synstrening, og boken er på den måten et godt bidrag for anerkjennelsen av ortoptister.

I 2009 nådde boken opp på fjerdeplass blant årets beste vitenskapsbøker på Amazon.[3] Barry sin historie om hvordan hun fikk samsyn ble også sendt på en episode av BBC programmet «Imagine» den 28. juni 2011.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]