The Brain That Changes Itself

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Brain That Changes Itself
Forfatter(e)Norman Doidge
SpråkEngelsk
SjangerSakprosa
Utgitt2007
ForlagPenguin Books

The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science er en bok om nevroplastisitet skrevet av psykiateren og psykoanalytikeren DM Norman Doidge, som har blitt regnet som en pioner innen nevroplastisitet.

Boken tar et oppgjør med det som i mange år har vært et dogme blant nevrologer, nemlig at hjernen er en finmekanisk maskin på den måten at man permanent vil miste den spesifikke funksjonen som opprinnelig er tiltenkt en hjernedel dersom den aktuelle hjernedelen blir skadet. Doidge hevder i boken på sin side at hjernen er en fantastisk og «plastisk» maskin som kan reparere seg selv dersom den blir trent opp igjen ved å bli utsatt for korrekt stimuli, noe han beviser ved å legge frem resultatene fra en rekke studier. I boken blir studiene for det meste oppsummert gjennom samtaler mellom leger og pasienter med forskjellige nevrologiske problemer.

Boken beskriver også hva som faktisk skjer i hjernen hos pasienten med tanke på aktivering av nervebaner («nye kart»). For eksempel kan andre deler av hjernen (som i utgangspunktet har andre funksjoner) ta over en funksjon som den skadede delen hadde til oppgave. Vi får også vite at hjernen vår har bare en viss total prosesseringskraft og at en slik endring vil gå litt utover den opprinnelige egenskapen til det nye hjerneområdet, men for en pasient vil likevel en slik opptrening være en god byttehandel.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • En kvinne har fått et slag og skadet deler av hjernen hvilket har gjort henne lam i halve kroppen, men hun klarer å trene seg opp igjen til nesten å gå helt perfekt med en funksjonsgrad på 97 %.
  • Vi møter en mann som konsekvent finner seg kjærester med personlighetsforstyrrelser som blant annet snakker stygt til ham og misbruker ham følelsesmessig. Han klarer ikke å se problemet selv, men er ikke komfortabel med situasjonen og holder på å bryte sammen, og vi finner til slutt ut at hans tiltrekning til slike kvinner kommer fra et barndomstraume. Ved hjelp av prinsippet «Use it or lose it», som kan oversettes til «bruk det eller mist det», klarer han å få interesse for normale kvinner igjen og finner seg en fantastisk kjæreste som han kan ha et normalt forhold til.
  • En person som lenge har vært blind på grunn av en øyeskade får en form for lavoppløst syn igjen ved at forskere klarer å koble seg til nervetrådene som går fra øynene til hjernens synssenter med et kamera som gir spesielle elektriske pulser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]