Fischer Random Chess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fischer Random Chess

Fischer Random Chess, også kalt Chess960, er en  variant av sjakk som ble oppfunnet og promotert av tidligere sjakk-verdensmester Bobby Fischer, 19. juni 1996, i Buenos Aires, Argentina.[1][2] Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles opp symmetrisk. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene for å ha en fordel gjennom å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner. Spillerne må i stedet basere seg på allmenn spillestyrke gjennom hele partiet.

En slik tilfeldig oppstilling av offiserene hadde lenge vært kjent som Shuffle Chess. Chess960 innførte restriksjoner på den tilfeldige oppstillingen slik at etter utviklingen av brikkene vil sjakken være helt lik klassisk sjakk: Løperne går på motsatte feltfarger for hver spiller, og kongen kan rokere til begge sider og til et fast felt uavhengig av utgangsposisjon.[3] 

Oppstilling[rediger | rediger kilde]

Ved hjelp av en terning med markering for tallene 1–6 kan man lett selv finne én tilfeldig av de 960 mulige utgangsstillinger, etter følgende fremgangsmåte i denne rekkefølgen:

  1. Løpere på hvite felter: Terningen kastes til den viser et av tallene 1–4. Løperen plasseres på: 1=B1 og B8, 2=D1 og D8, 3=F1 og F8 og 4=H1 og H8. Svarte offiserer plasseres altså alltid rett overfor tilsvarende hvite.
  2. Løpere på svarte felter: Tallene 1–4 på terningen viser til feltene A, C, E eller G i rad 1 og 8.
  3. Dronningene: Det er nå seks felter igjen, og dronningen plasseres der terningen viser, alltid regnet fra venstre.
  4. Første hest: Terningen kastes og tallene 1–5 kan brukes til å plassere hestene.
  5. Andre hest: Terningen kastes og tallene 1–4 kan brukes til å plassere hestene på feltene som er ledige.
  6. Så er det tre felter ledige. Kongen skal alltid plasseres i det midterste av disse feltene, med et tårn på ledige felt på hver side.
  7. Ferdig! Sjakkreglene følges helt som vanlig, rokade med kongen to felt til ønsket side og tårnet på feltet han hoppet over. (Unntak: Hvis kongen sto på B eller G og vil rokere mot kanten, bytter kongen og tårnet bare plass)

Tallet 960[rediger | rediger kilde]

Hvis man regner mulige felt for løpere (4 for hver farge), 6 resterende for dronningen, 5 og 4 for de to hestene, får man 4*4*6*5*4 = 1920. Men de to hestene er jo identiske, så vi må dele på to = 960. Egentlig er to og to utgangsstillinger speilvendte, så antall unikt forskjellige kombinasjoner strategimessig er halvparten av det igjen: 480, men 960 er antall forskjellige utgangsstillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eric van Reem. «The birth of Fischer Random Chess». The Chess Variant Pages. Besøkt 4. januar 2016. 
  2. ^ Svetozar Gligorić (2002). Shall We Play Fischerandom Chess?. B.T. Batsford Ltd. s. 9. ISBN 0-7134-8764-X. 
  3. ^ Svetozar Gligorić (2002). Shall We Play Fischerandom Chess?. B.T. Batsford Ltd. s. 40. ISBN 0-7134-8764-X.