Fischer Random Chess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fischer Random Chess
Chess960 example init position.png
En av de 960 mulige startposisjonene.
(Offiserer for svart er alltid et speilbilde av hvit).
Antall spillere2
Aldersgruppe4+
Forberedelsestid1–5 minutter
SpilletidFra 1 minutt til 7 timer
StrategiSom for sjakk
VanskelighetsgradAvhenging av spillernes nivå
TilfeldighetIngen

Fischer Random Chess, også kalt Chess960 eller Fishersjakk, er en  variant av sjakk som ble oppfunnet og promotert av tidligere sjakk-verdensmester Bobby Fischer, 19. juni 1996, i Buenos Aires, Argentina.[1][2] Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene for å ha en fordel gjennom å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner. Spillerne må i stedet basere seg på allmenn spillestyrke gjennom hele partiet.

En slik tilfeldig oppstilling av offiserene hadde lenge vært kjent som Shuffle Chess. Chess960 innførte restriksjoner på den tilfeldige oppstillingen slik at etter utviklingen av brikkene vil sjakken være helt lik klassisk sjakk: Løperne går på motsatte feltfarger for hver spiller, og kongen kan rokere til begge sider og til et fast felt uavhengig av utgangsposisjon.[2]

VM i Fisher Random[rediger | rediger kilde]

Fischer Random Chess ble 20.04.2019 godkjent[3] av FIDE som offisielt verdensmesterskap i sjakk, på linje med vanlig vestlig sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk.

Turneringsformat[rediger | rediger kilde]

Turneringen får også et nytt format. Den starter nemlig med innledende runder hvor hvem som helst kan melde seg på. Disse rundene spilles på nett. De som kvalifiserer seg videre derfra kan til slutt få spille mot verdenseliten i sjakk. De åpne kvalifiseringsrundene i 2019 starter 28. april og fortsetter ut juni, før selve hovedrunden altså arrangeres senere på høsten. Finalene vil gå over syv dager i perioden 27. oktober til 3. november. Da vil Magnus Carlsen møte tre utfordrere som skal kjempe om den nye tittelen.[4]

Oppstilling[rediger | rediger kilde]

Ved hjelp av en terning med markering for tallene 1–6 kan man lett selv finne én tilfeldig av de 960 mulige utgangsstillinger, etter følgende fremgangsmåte i denne rekkefølgen:

 1. Løpere på hvite felter: Terningen kastes til den viser et av tallene 1–4. Løperen plasseres på: 1=B1 og B8, 2=D1 og D8, 3=F1 og F8 og 4=H1 og H8. Svarte offiserer plasseres altså alltid rett overfor tilsvarende hvite.
 2. Løpere på svarte felter: Tallene 1–4 på terningen viser til feltene A, C, E eller G i rad 1 og 8.
 3. Dronningene: Det er nå seks felter igjen, og dronningen plasseres der terningen viser, alltid regnet fra venstre.
 4. Første hest: Terningen kastes og tallene 1–5 kan brukes til å plassere hestene.
 5. Andre hest: Terningen kastes og tallene 1–4 kan brukes til å plassere hestene på feltene som er ledige.
 6. Så er det tre felter ledige. Kongen skal alltid plasseres i det midterste av disse feltene, med et tårn på ledige felt på hver side.
 7. Ferdig! Sjakkreglene følges helt som vanlig, rokade med kongen to felt til ønsket side og tårnet på feltet han hoppet over. (Unntak: Hvis kongen står på B eller G og vil rokere mot kanten, bytter kongen og tårnet bare plass)

Tallet 960[rediger | rediger kilde]

Hvis man regner mulige felt for løpere (4 for hver farge), 6 resterende for dronningen, 5 og 4 for de to hestene, får man 4*4*6*5*4 = 1920. Men de to hestene er jo identiske, så vi må dele på to = 960. Egentlig er to og to utgangsstillinger speilvendte, så antall unikt forskjellige kombinasjoner strategimessig er halvparten av det igjen: 480, men 960 er antall forskjellige utgangsstillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Eric van Reem. «The birth of Fischer Random Chess». The Chess Variant Pages. Besøkt 4. januar 2016. 
 2. ^ a b Svetozar Gligorić (2002). Shall We Play Fischerandom Chess?. B.T. Batsford Ltd. s. 9. ISBN 0-7134-8764-X. 
 3. ^ «Ny sjakkgren får eget VM: – Magnus er favoritt også her». NRK. 20. april 2019. Besøkt 20. april 2019. 
 4. ^ «The World Fischer Random Chess Championship is now officially recognized by FIDE». World Chess Federation. 20. april 2019. Besøkt 20. april 2019.