Finnbiff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tradisjonell finnbiff servert med poteter, ertestuing og tyttebær.

Finnbiff eller reinskav er egentlig ikke en matrett i seg selv, men en ingrediens som består av strimla reinkjøtt. Man kan således hevde at finnbiff som rett kan lages på en rekke ulike måter, så lenge hovedingrediensen er strimla reinkjøtt som stekes. Finnbiff kan således brukes som hovedingrediens i ulike retter, for eksempel tradisjonell finnbiff, viltgryte, viltpanne og reinsdyrpaté m.m.

Trolig er finnbiff en urgammel måte å tilberede reinkjøtt på. Selve navnet gir assosiasjoner til samefolket, som sikkert også er opphavet til denne måten å kutte reinkjøtt på. Man kan tenke seg at ferskt reinkjøtt ble skåret i strimler og stekt over åpen varme og spist, kanskje til og med rått. Strimlingen av kjøttet har gjort behovet for mørning mindre, og er trolig en direkte årsak. En annen årsak til strimlig kan være hurtigere tørking og salting. Gjennom å strimle kjøttet ble det også lettere å ta i bruk mer nøyaktige porsjoner senere.

Finnbiff til fire personer[rediger | rediger kilde]

Kjøtt og sopp brunes hurtig på sterk varme og legges deretter over i en gryte med vannet, som kokes opp. La det trekke i ca. 10-12 minutter og tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian. La det trekke i 5-6 minutter og smak til med salt og svart pepper.

Server med kokte poteter eller potetmos, rosenkål eller brokkoli, og tyttebær.


matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.