Hopp til innhold

Finansteknologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finansteknologi også kalt fintech[1] er en bransje som består av virksomheter som benytter moderne teknologi og innovasjon til å konkurrere i markedet for tradisjonelle finansielle institusjoner og mellomledd innen finanstjenester.[2] Det er ikke enighet om definisjonen av finansteknologi; en gjennomgang av definisjoner offentliggjort i 2016 syntetiserte de ulike vitenskapelige definisjoner offentliggjort i løpet av de siste førti år som «en ny finansiell industri som gjelder teknologi til å forbedre finansielle aktiviteter".[3] Finansteknologi finnes både innenfor oppstartsbedrifter og etablerte finans- og teknologivirksomheter, som har det til felles at de prøver at erstatte eller forbedre eksisterende finansielle tjenester fra etablerte virksomheter.

I praksis brukes begrepet om nye applikasjoner, prosesser, produkter eller forretningsmodeller i finanssektoren, tilbudt som tjenester via internettet. Tjenestene kan stamme fra ulike uavhengige tjenestetilbydere. Sammenkoblingen er ofte skapt gjennom åpne API[klargjør]-er. Begrepet beskriver bransjen, teknologien og produktene som gjør digital flytting av penger mulig, slik som å betale med mobiltelefon, overføre penger med en app, sjekke saldoen i nettbanken, investere i aksjer eller drive mikrofinansiering på en crowfunding-plattform.

Rapporten «Fintech 2023 – status for den norske fintech-sektoren» deler den norske fintech-næringen i åtte segmenter: betalingstjenester, data og analyse, finansiell programvare, forsikring, kapitalforvaltning, kapitalinnhenting, security og compliance, og digitalbanker.[4]

Fintech har utfordret finans- og bankvirksomheter, både når det gjelder utvikling av digital teknologi, forventninger fra kundene og dermed også bransjenes forretningsmodeller.[5] Tjenester som banker og forsikringsselskaper tradisjonelt har stått for, kan leveres av helt andre aktører, og teknologigiganter som Amazon, Facebook og Apple er blitt bankenes konkurrenter[6], sistnevnte for eksempel gjennom ApplePay. Fintech-utviklingen har gjort det enklere for folk som tidligere ikke hadde tilgang til for eksempel banker, å kunne søke lån eller kjøpe forsikring via mobilen.

I Norge ble betalingsløsningen Vipps startet av DNB i 2015.

Fintech-begrepet stammer fra 1971,[7] men som bransje er fintech relativt ny, og ettertraktet blant investorer. Det eksisterer gründermiljøer for eksempel i Oslo Fintech Hub og NCE Finance Innovation. De største miljøene er likevel under bankenes egne paraplyer.[8]

Forbrukere og kunder tar i bruk teknologien i svært stor grad, og 75 % av Norges befolkning brukte Vipps i 2024.[9]

De fem største norske fintech-selskapene i 2022 var Duvi, BankID, Vipps, K33 Markets og Fiken.[10]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Fintech». www.finansnorge.no (på norsk). Besøkt 30. januar 2024. 
  2. ^ Infinite Financial Intermediation, 50 Wake Forest Law Review 643 (2015)
  3. ^ Schueffel, Patrick (2017-03-09). "Taming the Beast: A Scientific Definition of Fintech" Arkivert 15. mars 2017 hos Wayback Machine.. Journal of Innovation Management4 (4): 32–54. ISSN 2183-0606.
  4. ^ Skjelsbæk, Jörgen (16. august 2023). «Ny rapport om norsk fintech: «Man må bare erkjenne at det er et særlig tungt år»». www.shifter.no. Besøkt 30. januar 2024. 
  5. ^ «Hvordan blir framtiden med fintech?». Finansforbundet. 16. mai 2022. Besøkt 30. januar 2024. 
  6. ^ Norges Bank, visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, 2021.
  7. ^ «Fintech - muligheter og trusler», Finansforbundet
  8. ^ «Kjøper inn nyvinnig». Finansavisen. 30.1.2024. 
  9. ^ «Vipps i tall». vipps.no (på norsk). Besøkt 30. januar 2024. 
  10. ^ Skjelsbæk, Jörgen (16. august 2023). «Ny rapport om norsk fintech: «Man må bare erkjenne at det er et særlig tungt år»». www.shifter.no. Besøkt 30. januar 2024.