Filosofisk fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Filosofisk fotball (på engelsk Philosopher's Football eller Phutball) er et strategibrettspill for to spillere som er beskrevet i Elwyn Berlekamp, John Horton Conway og Richard K. Guys kompendium Winning Ways for your Mathematical Plays. Det spilles med én hvit brikke og et ubegrenset antall svarte brikker på et rektangulært rutenett med femten vertikale linjer og nitten horisontale linjer. En måte å spille på er å bruke go-stener på et go-brett.

En vanlig åpning

Den hvite brikken er ballen og plasseres i begynnelsen av spillet på midten av brettet. Målet er å flytte ballen til motstanderens mållinje, som er den andre siden av brettet sett fra der man selv sitter.

Et trekk består i enten å plassere en svart brikke (en spiller) på et hvilket som helst tomt punkt på brettet, eller å hoppe med ballen. Ballen kan bare hoppe over punkter som inneholder svarte brikker. Et hopp må være i en rett linje, horisontalt, vertikalt eller diagonalt. Etter at en spiller hopper med ballen, fjerner han alle de svarte brikkene som ble hoppet over. Deretter kan han enten avslutte trekket, eller, hvis han ønsker det og det er mulig, fortsette å hoppe med ballen. Hvis spilleren avslutter trekket med å plassere ballen på motstanderens mållinje, vinner han spillet.

Ballen kan ikke gå over sidelinjen til høyre eller til venstre, men den kan gå over motstanderens mållinje. I det tilfellet regnes det som et mål. I tillegg er det tillatt å la ballen lande på sin egen mållinje uten at det regnes som et selvmål, forutsatt at man fortsetter trekket og flytter ballen vekk fra mållinjen før trekket avsluttes.