Filiberto Ojeda Ríos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Filiberto Ojeda Ríos
Filiberto ojeda rios fbi photograph 02 with black border.jpg
Født26. apr. 1933Rediger på Wikidata
NaguaboRediger på Wikidata
Død23. sep. 2005[1]Rediger på Wikidata (72 år)
HormiguerosRediger på Wikidata
Beskjeftigelse RevolusjonærRediger på Wikidata
Nasjonalitet Puerto RicoRediger på Wikidata

Filiberto Ojeda Ríos (født 16. april 1933 i Naguabo, Puerto Rico, død 23. september 2005 i Hormigueros, Puerto Rico) var øverstkommanderende for Boricua Popular Army, en "hemmelig" paramilitær organisasjon i Puerto Rico.

Boricua Popular Army er en politisk gruppe som oppfordrer til uavhengighet for Puerto Rico med voldelige midler. Organisasjonen ser på USA som en kolonimakt som driver undertrykkende kolonisering over Puerto Rico. Den er basert på øya Puerto Rico og har avdelinger på Fastlands-USA og i enkelte andre land. Organisasjonen ble svartelistet av USAs rettshåndhevende byråer og definert som en terrororganisasjon.

Filiberto Ojeda Ríos ble skutt og drept av FBI den 23. september 2005. Hendelsen skjedde mens FBI hadde omringet huset hans i Hormigueros hvor han hadde søkt tilflukt. FBIs handlemåte er blitt kritisert i ettertid og flere mener at de fremprovoserte dødsfallet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Filiberto Ojeda-Rios, www.tradingcarddb.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Puerto Rico: Years After FBI Murder, Ojeda Rios' Legacy Lives». www.telesurenglish.net. 2016. Besøkt 13. november 2020.