Filarkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Filarkiv er dataprogram som kombinerer et antall filer sammen til en arkivfil (eller en rekke av arkivfiler) for at de lettere kan transporteres eller for at lettere kan lagres. En fordel med en arkivfil er at den komprimerer uten tap av data, og således blir størrelsen på arkivfilen betydelig mindre enn de enkelte datafilene til sammen. Prosessen å opprette en arkivfil kalles å arkivere eller å pakke, og rekonstruere dem kalle å pakke ut.

Arkivprogrammer tar ganske enkelt en liste av datafiler og pakker deres innhold. Arkivfilen lagrer metadata, filnavnene og lengden på de opprinnelige datafilene, også datastien om det velges å ta med de eventuelle mappene som datatilene lå i. Ved sistnevnte mulighet kan arkivfilen pakke ut datafilene på nytt og opprette disse mappene med datafilene i dem i nøyaktig samme rekkefølge som da de ble pakket inn.

Kjente pakkeformater for UNIX er tar, gzip og bzip2. For Windows finnes ZIP, CAB, RAR, og ACE. Apple benytter vanligvis StuffIt. Windows har en enkel innebygget utpakker for ZIP-filer, men det finnes en rekke gode programmer som både pakker og utpakker, eksempelvis WinZip, WinRAR og 7-zip.

Datapakke-filformater[rediger | rediger kilde]

Frie og åpne[rediger | rediger kilde]

Proprietære[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]