Fernão Pires de Andrade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fernão Pires de Andrade
Født15. århundre
Død1523
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, diplomat
Nasjonalitet Portugal

Kaptein Fernão Pires de Andrade (også kjent som Fernão Perez de Andrade) var en portugisisk kjøpmann og embedsmann under Alfonso d'Albuquerque, en oppdagelsesreisende som ble Portugals guvernør i Malacca.

Fernão Pires de Andrades kontakt med det kinesiske Ming-dynastiet markerer gjenopptagelsen av den europeiske kontakt med Kina etter middelalderen. I Ming-arkivene finner vi ham omtalt som «Folangji» (佛郎機). Folangji kommer fra Franques, som var muslimenes navn på kristne europeere. Kineserne tok i bruk det ordet fordi de opprinnelig antok at portugiserne var forbundet med de muslimske sjøfarende og tolker som Fernão hadde med seg, og som var de første i hans følge som kineserne hadde kontakt med.

Etter at portugiserne hadde erobret Malacca i 1511 kom de snart i berøring med kinesiske handelsmenn. D'Albuquerque sendte avsted Jorge Alvarez for å utforske kystene i nord. Han seilt langs kysten av Guangdong i 1513 og heiste et flagg på «Tuen Mun-øya» (antagelig en av øyene ved Hongkong, om ikke selve Hongkongøya).

Kong Manuel I sendte i 1517 de Andrade av sted på handelsoppdrag. Han satte seil den 7. juni 1517 med syv kanonbestykkede handelsfarkoster og en muslimsk tolk. De ankom utenfor Perleflodens munning den 15. august, og begynte å fiorhandle med kinesiske handelsfolk om en mulig etablering av silke- og porselenshandel i Canton (Guangzhou). Forhandlingene gikk dårlig. Det hjalp ikke at noen portugisiske sjømenn som uten tillatelse hadde gått i land kom i strid og drepte noen av lokalbefolkningen. Ming-regjeringen nektet portugiserne handelsrettigheter.