Fem skjepper ris-opprøret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fem skjepper ris-oppøreret (kinesisk: 五斗米道; pinyin: Wǔdǒumǐ dào; Wade–Giles: Wu-Tou-Mi-Tao) var en religiøst motivert oppstand mot slutten av Han-dynastiet (206 f.Kr. - 220 e.Kr.), anført av barnebarnet til stifteren av Himmelmestrene, Zhang Lu.

Navn[rediger | rediger kilde]

Oppstandens navn knytter an til den avgift på fem skjepper ris som måtte ytes enten for helbredelser (Zhang Daoling var en mirakellege) eller som religiøst gebyr. Oppstanden ble i kinesisk historiografi selve forbildet og malen for de pfolkelige opprør som senere skulle bli anstiftyet mot dynastiske kinesiske regjeringer. En annehn betydning av navnet kunne være: Skjeffelen er stjernebildet man i vest kaller Store bjørn, som på Li Shaojuns inspirasjon smykket keiserens standart.

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsenav 100-tallet omsatte Zhang Daoling, grunnleggeren av denne daoistiske organisasjon, sin popularitet som helbreder og from leder til å få i stand den teologiske bevegelse som ble kjent som de vise himmelens mestere. Det var hans mål å befri landarbeiderne fra den utbredte fattigdom og korrupsjon som de måtte utlide under Han-styret. Han fikk mange tilggengere i Sichuan. Ved hans engasjement begynte daoismen for første gang å få gjenklang og tilslutning i de bredere lag av folket, ikke bare i herskerklassen.

Zhang Daolings sønn og hans etterfølger, barnebarnet Zhang Lu (ca. 190 – 220) skilte seg ad fra Han-dynastiet og grunnla en egen stat i Sichuan. Staten bestod i mer enn 30 år, inntil Zhang overgav seg til den nye hersker Cao Cao. General Cao Cao legitimerte Zhang som daoistenes overhode, og som motytelse erkjærte Zhang sønnen til Cao Caos som rettmessig keiser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]