Feds 'n' Heads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Feds 'n' Heads Comics (kan oversettes løselig til «Politi og røver») var en av de aller første amerikanske undergrunnstegneseriene, skrevet og tegnet av Gilbert Shelton i februar 1969. Heftet hadde omslag i farger, men de øvrige 24 sidene var i svart-hvitt. Utgiver var Print Mint.

Innholdet var ren doprelatert humor beregnet på hippikulturen i samtiden, noe omslaget signaliserte: en stor og slem politimann med stor revolver og hever køllen truende mot en spinkel hippilignende fyr med fredsmerket hengende rundt halsen og sier: «Vi tillater ikke i hippier her i Gruntville. Jeg skal slå inn den hårete skallen din!» Under tittelen står det anmerket at serien er «kun for opplyste voksne mennesker». Hippien er dog ikke synlig bekymret og holder opp en liten pille som forsvar.

Foruten serier med De fabelaktige frynsete frikebrødrene finnes muntre og ikke særlige dyptpløyende serier om «Oat Willie», en underlig figur som står i vogn trukket av et beltedyr, parodienSupermann i form av Wonder Wart-Hog («Det vidunderlige vortesvinet»), en serie som satte bilder til en sangtekst, «When I Set My Chickens FREE!», og det lille eventyret om mannen som tok med seg en indianer hjem til middag og som selv tok seg av matlagingen, basert på hjemmets lille hund og psykedeliske sopp. I midten var det en plakat som viste en ultravoldelig og svært utypisk for Shelton, hva han sarkastisk kaller for en scene fra revolusjonen, del 1; «The Motorcycle Outlaws Veus the Rednecks at the Highway Beer Joint». Av kuriøs anmerkning dukker sangeren Janis Joplin i en serierute. Shelton var en venn av Jolin da de begge studerte i Texas.

Selv om heftet behandlet de fleste typiske emner som Shelton siden ble kjent for er dette heftet det som i størst grad var ment som en hyllest til dopkulturen. Sosiale og politiske kommentarer og referanser var det færre av. Dette heftet har kommet i nyere utgaver, og seriene enkeltvis har siden blitt spredt i ulike samlinger, også i dansk og svensk oversettelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]