Faustus av Riez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Faustus av Riez
Riez Notre-Dame de l'Assomption 993.JPG
Født5. århundreRediger på Wikidata
EnglandRediger på Wikidata
Død495[1]Rediger på Wikidata
RiezRediger på Wikidata
Far VortigernRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest, teolog, biskop[2], skribent[2]Rediger på Wikidata
Embete Abbed, katolsk biskopRediger på Wikidata

Faustus of Riez var en katolsk biskop av Riez (Rhegium) sør i det romerske Gallia (Provence). Han er en av de best kjente forsvarere av semipelagianismen. Han ble født mellom 405 og 410 i Britannia, og døde mellom 490 and 495.

Intet er kjent fra hans oppvekst eller utdannelse. Noen mener at han var jurist, men at han under påvirkning fra sin fromme mor oppgav det verdslige liv og ble munk på Lérins. Her ble han presteviet, og i 432 valgt til abbed etter Maximus, som var blitt biskop av Riez. Hans tid som abbed varte i 20 eller 25 år, og han fikk ry på seg som en fremragende predikant og streng asket.

Etter Maximus' død etterfulgte Faustus ham som biskop av Riez. Han endret ikke livsstil, og grunnla en rekke klostre i bispedømmet. Han ble aktiv i tidens teologiske diskusjoner, og ble en sterk motstander av arianismen i alle dens varianter, ikke minst makedonianismen.

Faustus av Riez inntok de samme standpunkter som Johannes Cassianus og Vincens av Lérins om nåden og den frie vilje, men dette var et standpunkt som senere ble avvist og fordømt som semipelagianismeSynoden i Orange etter hans død, i 529.

Hans teologiske oppfatninger gjorde at kong Euric av visigoterne la ham for hat. Kong Euric hadde erobret store deler av det sørlige Gallia, og fordrev Faustus fra hans bispesete. Tiden i eksil varte i åtte år. Etter kong Eurics død vendte han tilbake som leder av bispedømmet Riez. Han forble på sin post til sin død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 100941176, besøkt 17. oktober 2015
  2. ^ a b Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture