Familiekonstellasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Familiekonstellasjoner er en form for gruppeterapi som tar utgangspunkt i dynamikken blant familiemedlemmer. Terapiformen ble utviklet av Bert Hellinger, en tysk psykoanalytiker med bakgrunn som krigsfange, prest, og misjonær.

Terapiformen er i prinsippet fenomenologisk og søker å gi deltagerne innsikt gjennom opplevelsen av å delta i konstellasjoner. Metodikken går ut på at en spesialutdannet fasilitator først får en innføring i pasientens situasjon og bakgrunn og får deltagere til representere pasientens ulike familiemedlemmer i noe som ligner et rollespill. Pasienten får observere dynamikken utenfra og får dermed mulighet til å bearbeide dem som opplevelser og ikke bare minner eller tanker.

Metodikken er imidlertid forskjellig fra et psykodrama i det deltagerne får følge sin egen intuisjon for å skape det Albrecht Mahr betegner som et "det vitende felt"[1] omkring familiens historie og dynamikk. Dette vitende felt skal dermed gi deltagerne en mulighet til å fornemme de virkelige familiemedlemmenes følelser, selv om deltagerne altså aldri har møtt familiemedlemmene (som gjerne kan forlengst være døde) og kjenner lite til dem. Ikke desto mindre beror metodikken på at deres reaksjoner vil danne en nyttig ramme for pasientens opplevelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Albrecht Mahr (1999). Das wissende feld: Familienaufstellung als geistig energetisches heilen (tysk). Heidelberg: Kösel Verlag. 
  2. ^ del Pozo, Humberto (september 1999). «Unraveling Family Secrets: Interview with Bert Hellinger». Arkivert fra originalen (Intervju) 20. november 2008. Besøkt 4. mai 2009.