Fajzulla Khodzjajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fajzulla Khodzjajev
FU Xojayev.jpg
Født1896[1][2]Rediger på Wikidata
BukharaRediger på Wikidata
Død15. mars 1938Rediger på Wikidata
MoskvaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti, Young BukhariansRediger på Wikidata
Nasjonalitet Emiratet Bukhara, Bukharan People's Soviet Republic, SovjetunionenRediger på Wikidata
Gravlagt Kommunarka retterstedRediger på Wikidata
UtmerkelserRøde fane-ordenen
Leninordenen

Fajzulla Ubajdullajevitsj Khodzjajev (russisk: Файзулла Убайдуллаевич Ходжаев, usbekisk: Fayzulla Ubaydulloyevich Xo‘jayev, persisk: فائض الله خؤاجه, født 1896 i Bukhara, død mars 1938) var en usbekisk politiker og president av Sovjetunionen.

Khodzjajev kom fra en familie av rike handelsfolk. I 1907 ble han sendt av sin far til Moskva. Der oppdaget han raskt den voldsomme forskjellen mellom samtidens europeiske samfunn og teknologi, og de gamle, tradisjonsbundne levemåtene i hans hjemland.

I 1916 ble han medlem av den pan-tyrkiske bevegelsen Jadid, og stiftet det Unge Bokharas Parti ved hjelp av penger fra sin far. Etter den russiske revolusjon inviterte dette partiet bolsjevikene i Tasjkent til å overta makten i Bukhara gjennom revolt i 1917.

Invasjonen mislyktes og Khodzjajev flyktet til Tasjkent. I september 1920 vendte han tilbake til Bukhara etter at emiren av Bukhara hadde flyktet. Der ble han utnevnt til formann av Bukharas SSR, og unngikk såvidt å bli henrettet av den osmanske hærføreren İsmail Enver under Basmachi-revolten.

Etter reorganiseringen av sovjetrepublikkene i Sentral Asia, og den påfølgende forfølgelse av mistenkte usbekiske nasjonalister i årene 1923−1924, ble Khodzhajev utnevnt til formann av den Usbekiske SSR og var en del av Sovjetunionens kollektive presidentskap.

Khodzjajev var likevel motstander av Josef Stalins diktatoriske lederstil, spesielt i spørsmål som angikk produksjonen av bomull.

I 1937 ble han arrestert, og under moskvaprosessene ble han anklaget for å være «høyre-orientert» trotskist. Han ble henrettet den 13. mars 1938. Han ble offisielt rehabilitert i 1966.

Der er svært få monumenter igjen av ham i det moderne Usbekistan, og selv om farens hus i Bukhara er bevart som et historisk monument, bærer det tittelen «Hjemmet til en rik lokal handelsmann», uten å nevne Khodzhajev.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119161451, besøkt 13. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som Faĭzulla Khodzhaev, FAST-ID 187736, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 (kollektivt lederskap) 
Sovjetunionens president
Etterfølger:
 Mikhail Kalinin