Fajzulla Khodzjajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fajzulla Khodzjajev
FU Xojayev.jpg
Født1896
Bukhara
Død15. mars 1938
Moskva
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Emiratet Bukhara, Bukharan People's Soviet Republic, Sovjetunionen
Utmerkelser Røde fane-ordenen, Leninordenen
Fajzulla Khodzjajev

Fajzulla Ubajdullajevitsj Khodzjajev (russisk: Файзулла Убайдуллаевич Ходжаев, usbekisk: Fayzulla Ubaydulloyevich Xo‘jayev, persisk: فائض الله خؤاجه, født 1896 i Bukhara, død mars 1938) var en usbekisk politiker og president av Sovjetunionen.

Khodzjajev kom fra en familie av rike handelsfolk. I 1907 ble han sendt av sin far til Moskva. Der oppdaget han raskt den voldsomme forskjellen mellom samtidens Europeiske samfunn og teknologi, og de gamle, tradisjons-bundne levemåtene i hans hjemland.

I 1916 ble han medlem av den Pan-Tyrkiske bevegelsen Jadid, og stiftet det Unge Bokharas Parti ved hjelp av penger fra sin far. Etter den russiske revolusjon inviterte dette partiet bolsjevikene i Tasjkent til å overta makten i Bukhara gjennom revolt i 1917.

Invasjonen mislyktes og Khodzjajev flyktet til Tasjkent. I september 1920 vendte han tilbake til Bukhara etter at Emiren av Bukhara hadde flyktet. Der ble han utnevnt til formann av Bukharas SSR, og unngikk såvidt å bli henrettet av den osmanske hærføreren İsmail Enver under Basmachi Revolten.

Etter reorganiseringen av Sovjet-republikkene i Sentral Asia, og den påfølgende forfølgelse av mistenkte usbekiske nasjonalister i årene 19231924, ble Khodzhajev utnevnt til Formann av den Usbekiske SSR og var en del av Sovjetunionens kollektive presidentskap.

Khodzjajev var likevel motstander av Josef Stalins diktatoriske lederstil, spesielt i spørsmål som angikk produksjonen av bomull.

I 1937 ble han arrestert, og under Moskvaprosessene ble han anklaget for å være «høyre-orientert» Trotskist. Han ble henrettet den 13. mars 1938. Han ble offisielt rehabilitert i 1966.

Der er svært få monumenter igjen av ham i det moderne Usbekistan, og selv om farens hus i Bukhara er bevart som et historisk monument, bærer det tittelen «Hjemmet til en rik lokal handelsmann», uten å nevne Khodzhajev.


Forgjenger:
 (kollektivt lederskap) 
Sovjetunionens president
Etterfølger:
 Mikhail Kalinin