FEIDE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

FEIDE (Felles Elektronisk IDEntitet) er tjeneste for enhetlig identitetsforvaltning i norsk utdanningssektor. Sikker identifisering av elever og lærere er nødvendig for å gi riktig tilgang til digitale ressurser og tjenester. FEIDE lar personer tilknyttet norske utdanningsinstitusjoner identifisere seg via en felles innloggingstjeneste som begrenser flyten av personopplysninger til det som er nødvendig for å oppnå den ønskede tilgangen.

FEIDE lar personer som har tilknytning til norske utdanningsinstitusjoner identifisere seg via en felles innloggingstjeneste. FEIDE ble startet i 2000 og var opprinnelig ment å være ferdig utbygd i 2010. Utbyggingen for videregående og høyere utdanning er i grove trekk i mål. Våren 2018 hadde 98% av elevene i norsk grunnopplæring FEIDE-brukerkonto.[1]

FEIDE er Kunnskapsdepartementets valgte løsning for sikker identifisering i utdanningssektoren. Utdanningsdirektoratet har ansvaret for innføringen i grunnopplæringen[2], mens UNINETT AS har ansvaret for innføringen i høyere utdanning og drift og forvaltning av den tekniske løsningen.

FEIDE er bygget opp etter en felles nordisk standard som både Sverige og Danmark bruker. I Sverige er Skolfederation tilsvarende FEIDE. I Danmark er Uni-login[3] tilsvarende FEIDE.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Feide-status | Feide i skolen». feide.iktsenteret.no. Besøkt 9. februar 2018. 
  2. ^ «Om Feide | Feide i skolen». feide.iktsenteret.no. Besøkt 9. februar 2018. 
  3. ^ «Log på med UNI•Login». login.emu.dk. Besøkt 29. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]