F. Beyer bokhandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ark Beyer

F. Beyer bokhandel var en norsk bokhandel, trykkeri og forlag i Bergen etablert i 1771. Ark Beyer bokhandel, som er bokhandelens navn i dag, er med det den eldste bokhandelen i Norge

Bokhandelen ble etablert av Holger Enevoldsen d.e., og ble overtatt av Frands Dekke Beyer i 1819. Beyer-familien ledet etter dette virksomheten frem til årsskiftet 1940/41. Samtidig som Beyer-familien trådte ut ble forlagsvirksomheten tatt ut av firmaet.

Virksomheten har gjennom tidene holdt til på flere ulike steder i byen, men etter bybrannen i 1916 har butikken hatt lokaler i Strandgaten, først i nummer 2 og senere i nummer 4.

Mot slutten av 1980-tallet ble den grafiske og engros-virksomheten solgt ut av konsernet. I løpet av samme periode ble det opprettet avdelinger i Åsane og Loddefjord, samt at en bokhandel på Nesttun ble overtatt. I 1991 ble bokhandelen kjøpt opp av seks ulike Interbok-eiere, og ble samtidig medlem av Interbok-kjeden. Samarbeidet med Interbok ble avsluttet i 1996 og Beyer ble medlem i Libris.

I forbindelse med bokhandelens 225-årsjubileum ble det gitt ut en jubileumsbok som tar for seg firmaets historie. Boken inneholder også en spesialskrevet Varg Veum-novelle av Gunnar Staalesen, «Dødens signatur», som utspiller seg i butikkens lokaler.

Bokhandelen ble kjøpt av Gyldendal i forbindelse med forlagets oppkjøp av en rekke bokhandlere i Norge. Samtidig som Gyldendal meldte sine butikker ut av Libris i 2001 for å opprette Ark, byttet butikken navn til Ark Beyer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gunnar Hagen Hartvedt mfl. Beyer i Bergen Bergen 1996: F. Beyer Bokhandel ISBN 82-7326-040-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]