Første anglo-powhatan-krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Første anglo-powhatan-krig var krigen mellom engelske kolonister som var basert i Jamestown, Virginia og indianere fra Powhatankonføderasjonen mellom 1609 og 1613.

I løpet av denne krigen introduserte Thomas West, 3. Baron De La Warr «irske taktikker» hvor troppene hans plyndret landsbyer, brente ned hus, konfiskerte provisjoner og satte kornåkre i brann. Men pamunkey-krigerne ledet av Opechancanough slo tilbake og beleiret fortet ved Jamestown. Han og krigerne hans lyktes nesten i å drive engelskmennene ut av Jamestown–området da kaptein John Smith, en viktig mellommann mellom bosetterne og indianerne, ble skadet i et uhell, en krutteksplosjon, og seilte tilbake til England i desember 1609. Britiske forsterkninger ankom og hevet beleiringen, tok tilbake initiativet og ledet et ødeleggende raid mot pamunkeyene.

En fredsavtale gjorde slutt på krigen i 1614 og den ble beseglet med ekteskapet mellom Pocahontas og kolonisten John Rolfe. Dette var det første kjente ekteskapet på tvers av folkeslagene i Virginia og hjalp til med å forbedre forbindelsene mellom indianerne og nykommerne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rajtar, Steve: Indian War Sites, McFarland and Company, Inc., 1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]