Försvarsmaktens meteorologi- och oceanograficentrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Försvarsmaktens meteorologi- och oceanograficentrum
Basisdata
Aktiv2005–
LandSverige
Etablert1. juli 2005
VåpengrenSveriges forsvar
HovedkvarterEnköpings garnison
Operativt oppdrag
Oppdragmeteorologi, oseanografi

Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum (METOCC) er en avdeling i den svenske Försvarsmakten som ble opprettet i 2005. Den har standkvarter i Enköpings garnison.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gjennom forsvarsbeslutningen av 2004 ble det besluttet at Försvarsmaktens Halmstadsskolor skulle oppløses og avvikles den 31. desember 2004. I dets sted skulle Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) etableres den 1. januar 2005. Den nye skolen skulle blant annet bestå av Arméns tekniska skola og deler av Örlogsskolorna, samt Flygtekniska skolan ved Försvarsmaktens Halmstadsskolor.[1] Försvarsmakten anså at Väderskolan ikke passet inn i den nye tekniske skolen, og besluttet at skolen skulle flyttes til Enköpings garnison, for der å bli en del av Försvarsmaktens meteorologi- och oceanograficentrum (FM METOCC). Fra den 1. juli 2005 overgikk virksomheten ved Väderskolan til å bli en utdanningsavdeling ved Försvarsmaktens meteorologi- och oceanograficentrum.[2]

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Försvarsmaktens meteorologi- och oceanograficentrum er en enhet i Ledningsregementet (LedR) som har ansvar for Försvarsmaktens værtjeneste. Dets oppgave er å tilgodose Försvarsmaktens behov for produksjon og utdanning innen værtjeneste, meteorologi, oseanografi og hydrografi.

Forlegninger og øvningsplasser[rediger | rediger kilde]

Siden midten av 2006 er METOCC hovedsakelig samlet i Enköping i det gamle Bahco-huset. Den gamle prognosesentralen, Vädercentralen i Bålsta og Väderskolan i Halmstad er nå i Enköping. På samtlige flystasjoner er det lokale væravdelinger, med i hovedsak ansvar for stasjonens eget behov for værtjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ *«Proposition 2004/05:5». riksdagen.se. Besøkt 5. oktober 2018. 
  2. ^ «12 tjänster försvinner då Väderskolan flyttas». hallandsposten.se. Besøkt 5. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]