Evaristus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
St. Evaristus
Evaristus
Evaristus.jpg
Født Ukjent dato
av gresk familie
Død ca. 105
 
Gravlagt Vatican Necropolis
Yrke Katolsk prest
Livssyn kristendom
Dåpsnavn Evaruistus
Valgt ca. 97
Innsatt ca. 98
Saligkåret -
Helligkåret Umiddelbart etter sin død
Festdag 26. oktober
Forgjenger Klemens I
Etterfølger Aleksander I (pave)

Evaristus var pave fra omkring 97 til omkring 105. Han kalles Aristus i Den liberianske katalog. Ifølge Liber Pontificalis var han av gresk opprinnelse, og hans far var en jøde fra Betlehem; intet annet er kjent om hans bakgrunn.

Han ble valgt til pave i keiser Domitians tid, mens den andre store kristenforfølgelsen foregikk. Hans forgjenger, Klemens I, døde som martyr.

Evaristus skal ha lagt grunnlaget for opprettelsen av kardinalkollegiet. På grunn av det økende antall kristne i Roma delte han byen inn i syv menigheter, og han grunnla syv diakonater. Disse ble betrodd til erfarne geistlige, og det er i Romas første sogneprester og diakoner man finner opphavet til kardinalembetet. Opplysningen i Liber Pontificalis om at det var Evaristus som sto bak dette er skrevet ned langt senere og er derfor usikker. Det er mulig at han sto bak inndelingen i menigheter, men utviklingen av kardinalembetet og -kollegiet er antagelig av senere dato. To brev og to fragmenter av dekretaler er bevart, men disse ser ikke ut til å være ekte.

Tradisjonen hevder at han døde som martyr, men det finnes ikke bevis for dette. Han skal ha blitt gravlagt på Vatikanhøyden, nær St. Peters grav. Hans minnedag er 26. oktober.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Klemens I
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Aleksander I