Hopp til innhold

Evaristus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Evaristus
Evaristus
FødtEvaristus
Ukjent dato
av gresk familie
Dødca. 105
 
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
  • Pave (90-årenedate QS:P,+90-00-00T00:00:00Z/8 – 105) Rediger på Wikidata
GravlagtDen vatikanske nekropolis
DåpsnavnEvaruistus
Valgtca. 97
Innsattca. 98
Saligkåret-
HelligkåretUmiddelbart etter sin død
Festdag26. oktober
ForgjengerKlemens I
EtterfølgerAleksander I (pave)

Evaristus var pave fra omkring 97 til omkring 105. Han kalles Aristus i Den liberianske katalog. Ifølge Liber Pontificalis var han av gresk opprinnelse, og hans far var en jøde fra Betlehem; intet annet er kjent om hans bakgrunn.

Han ble valgt til pave i keiser Domitians tid, mens den andre store kristenforfølgelsen foregikk. Hans forgjenger, Klemens I, døde som martyr.

Evaristus skal ha lagt grunnlaget for opprettelsen av kardinalkollegiet. På grunn av det økende antall kristne i Roma delte han byen inn i syv menigheter, og han grunnla syv diakonater. Disse ble betrodd til erfarne geistlige, og det er i Romas første sogneprester og diakoner man finner opphavet til kardinalembetet. Opplysningen i Liber Pontificalis om at det var Evaristus som sto bak dette er skrevet ned langt senere og er derfor usikker. Det er mulig at han sto bak inndelingen i menigheter, men utviklingen av kardinalembetet og -kollegiet er antagelig av senere dato. To brev og to fragmenter av dekretaler er bevart, men disse ser ikke ut til å være ekte.

Tradisjonen hevder at han døde som martyr, men det finnes ikke bevis for dette. Han skal ha blitt gravlagt på Vatikanhøyden, nær St. Peters grav. Hans minnedag er 26. oktober.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Klemens I
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Aleksander I