Evan Mawarire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Evan Mawarire
Evan Mawarire.jpg
Evan Mawarire
Foto: Reka Nyari / Oslo Freedom Forum
Født7. mars 1977Rediger på Wikidata (43 år)
Harare, Sør-RhodesiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Pastor, menneskerettsaktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet ZimbabweRediger på Wikidata

Evan Mawarire (født 1977) er en pastor og menneskerettighetsaktivist fra Zimbabwe.

Han vokste opp i Harare og arbeidet den første tiden i næringslivet. Samtidig var han søndagsskolelærer, noe han opplevde som så givende at han sluttet i jobben og tok pastorutdanning. I 2002 ble han så pastor. Han hadde sin tjeneste i 14 år uten å engasjere seg politisk, men i 2016 laget han en video hvor han brukte fargene i landets flagg og oppfordret folk til å stå opp for seg selv, landet og flagget. Den fire minutter lange videoen gikk viralt og førte til at han laget 25 nye videoer. Dette ble grunnlaget for den politiske demokratibevegelsen #ThisFlag en bevegelse som støtter ikkevold, er imot korrupsjon og oppfordrer folk til å kreve sine rettigheter.

6. juli 2016 var det en masseprotestdemonstrasjon i Zimbabwe. Seks dager senere ble Evan Mawarire arrestert, anklaget for oppmuntring til vold. Da saken skulle opp, var rettslokalet fullpakket av syngende tilhørere som sang salmer og bønnesanger. Utenfor var det tusenvis av mennesker som også sang. Mawarire hørte sangen fra cellen sin, verken han eller fangevokterne hadde noen gang opplevd noe lignende. Regimets folk anklaget ham for å ha organisert demonstrasjonen fra en hemmelig mobiltelefon i cella og anklaget ham for, inspirert av den arabiske våren, å ville styrte regimet. Inne i rettssalen var det 150 jurister som ønsket å forsvare ham. Anklagen ble også forandret til forræderi. Utenfor rettssalen tente folk lys og fortsatte å synge.

På grunn av at anklagen mot ham ble endret, valgte rettens administrator å sette ham fri. Planen var å arrestere ham igjen like etterpå, men de mange juristene i salen fikk ham ut og i sikkerhet. Ettersom kona hadde blitt forsøkt voldtatt og de to døtrene forsøkt kidnappet mens han var i fengselet, flyktet han til Sør-Afrika umiddelbart. Der ble han en måned. Studenter fra Zimbabwe kom for å diskutere demokrati med ham. Verken sørafrikanske myndigheter eller Robert Mugabe likte dette, så han fant det tryggest å komme seg til USA med familien. Der ble hans tredje barn født.

1. februar 2017 reiste han tilbake til Zimbabwe. Han ble arrestert på flyplassen, men satt fri mot kausjon etter tolv dager. 24. mai 2017 deltok han på Oslo Freedom Forum med foredrag om #This Flag.

Kilder[rediger | rediger kilde]