Det europeiske system for merittoverføring og -akkumulering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) er et system for å sammenligne vekt og karakter på kurs på universitets- og høyskolenivå på tvers av land og institusjoner. ECTS ble først introdusert for å gjøre utveksling enklere i forbindelse med Erasmus-programmet, men ble siden innført i en rekke europeiske land gjennom Bologna-prosessen.

Systemet baserer seg på at et fulltids studieår på 1500–1800 timer tilsvarer 60 creditsstudiepoeng» i Norge). Ett ECTS-studiepoeng tilsvarer da altså 25–30 timer arbeid.

ECTS innebærer også at karakterer blir oversatt til en skala fra A til E, med F og FX som strykkarakterer. Ifølge systemet skal A tildeles de 10 % beste studentene, B de 25 % neste, C de 30 % deretter, de neste 25 % D, og de dårligste 10 % får E. Forskjellen mellom F og FX er hvor mye som mangler for at man kan stå; med FX mangler det litt, med F er det betydelige mangler.

Ved innføring av karakterskalaen har man i Norge valgt kvalitative krav fremfor statistisk fordeling og man benytter bare én strykkarakter, F.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]