Escuela de Mecánica de la Armada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Escuela de Mecánica de la Armada, hovedentré. Bygningskomplekstet er blitt museum til minne om ofrenr.

Escuela de Mecánica de la Armada, ofte forkortet ESMA fra Escuela Superior de Mecánica de la Armada (Marinens tekniske høyskole),[1] var opprinnelig et skolesenter for marineoffiserer i Buenos Aires som etter militærkuppet i 1976 fungerte som en hemmelig konsentrasjonsleir. ESMA ble den største hemmelige konsentrasjonsleiren under den skitne krigen i Argentina årene 1976-1983.

Før 1976[rediger | rediger kilde]

I 1924 gav Buenos Aires kommunal grunn til Ministeriet for flåten i for etablering av et utdannelsesakademi.[1] I 1928 hadde Marinens tekniske skole blitt lagt ved gjennomfartsåren Avenida del Libertador i hovedstaden.[2]

Funksjon under militærjuntaen[rediger | rediger kilde]

Det beregnes at drøyt 5000 fanger tilbragte tid ved ESMA, og at 97% av dem ble drept, flere i de såkalte dødsflyvningene der fanger som var blitt sløvet ned av medikamenter ble fløyet og kastet ned over Río de la Plata.

Ved ESMA arbeidet blant annet marineoffiseren Alfredo Astiz som anses å ha vært ansvarlig for det påtvungne forsvinning og mordet på den 17-årige svenske Dagmar Hagelin.[3]

Overgrepene ved ESMA og i Argentina i diktaturårene ble en bidragende grunn til at FN vedtok International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance.

Etter militærjuntaens fall[rediger | rediger kilde]

I 2004 vedtok Argentinas nasjonalkongress å omdanne gamle ESMA til museum for å hedre militærjuntaens ofre. Den argentinske flåtes utdannelse av underoffiserer, forkortet ESSA (Escuela de Suboficiales de la Armada), ble året etter flyttet til marinebasen Puerto Belgrano tre mil utenfor byen Bahía Blanca. I 2010 lot Mercosur også innrette et institutt for menneskerettighetene i ESMAs gamle lokaler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Memoria Abierta: Escuela Superior de Mecánica de la Armada (ESMA) (spansk)
  2. ^ «Arkiverade kopian». Arkivert fra originalen 1. november 2013. Besøkt 20. juli 2013. 
  3. ^ «Argentina: Officerare dömda för brott under det "smutsiga kriget"». Amnesty. 28. oktober 2011. Arkivert fra originalen 14. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]