Eschede-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eschede-ulykken
Ice eschede 1.jpg

Ulykkesstedet i Eschede

Detaljer
Dato  3. juni 1998
Tidspunkt  10:59
Ulykkessted  Eschede, Niedersachsen, Tyskland
Koordinater  52°44′4″N 10°13′13″Ø
Jernbanelinje  Hannover–Hamburg
Type ulykke  Avsporing
Tog
Antall tog  1
Operatør  Deutsche Bahn AG
Passasjerer  287
Omkomne  101
Skadde  88

Eschede-ulykken var en togulykke som fant sted den 3. juni 1998 i nærheten av den nedersaksiske landsbyen Eschede i Celle kommune. Ved ulykken omkom 101 mennesker og 88 ble sterkt skadet. Det var den verste hurtigtogulykken i historien.

Onsdag den 3. juni 1998 var ICE 884 «Wilhelm Conrad Röntgen» på vei fra München til Hamburg. Ved landsbyen Eschede var hastigheten omkring 200 km/t. Cirka 2 km før Eschede brøt en defekt hjulring på forreste vogns tredje aksel sammen, og ved en etterfølgende sporveksel ved innkjørselen til Eschede sporet toget av kl. 10.49. Det forreste lokomotivet ble revet løs fra resten av toget og fortsatte nesten uskadet gjennom Eschede, før det automatisk ble bremset.

Togets tredje vogn støtte sammen med bropilarene på en veibro, og dette sammenstøtet fikk den fjerde vognen til å løfte seg og treffe broen på en måte som fikk den til å bryte sammen.

Brodekket falt ned over bakerste del av femte vogn og knuste denne fullstendig, og de etterfølgende vognene, 6 til 12, ble presset sammen sidelengs mot broen og ble svært skadet, mens det bakerste lokomotivet sporet av og kjørte inn i vrakhaugen.

Ulykken førte til at myndighetene i flere europeiske land så nærmere på flere tog. I Tyskland ble alle lignende toghjul skiftet ut i løpet av et par uker, mens i Frankrike ble det innledet en undersøkelse av TGV-togene, som ICE-teknologien er inspirert av.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]