Erstatningsutmåling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Erstatningsutmåling er utmålingen av erstatning innen erstatningsretten, et resultat av at reglene om erstatningsansvar er oppfylt. Hovedregelen er at den skadelidte skal stilles økonomisk som om skaden ikke hadde skjedd.

Norge[rediger | rediger kilde]

I erstatningsreglene i norsk kontraktsrett skal den skadelidte stilles som om kontrakten var rettmessig oppfylt (også kalt for den positive kontraktsinteresse), eller, hvis kontrakten blir kjent ugyldig, som om kontrakten aldri var inngått (også kalt den negative kontraktsinteresse).

  • Den negative kontraktsinteresse, også kalt tillitsinteressen, er et utmålingsprinsipp for erstatning i kontraktsretten. Prinsippet innebærer at den som har blitt påført skade eller økonomisk tap på grunn av en ugyldig kontrakt blir stilt økonomisk som om avtalen aldri hadde blitt inngått. Utmålingsprinsippet kommer til anvendelse når en kontrakt blir kjent ugyldig.[1]
  • Positiv kontraktsinteresse, også kalt for forventningsinteressen eller oppfyllelsesinteressen, er et utmålingsprinsipp for erstatning innen kontraktsretten. Prinsippet innebærer at den som er blitt påført økonomisk tap eller skade ved et kontraktsbrudd blir stilt økonomisk som om kontrakten hadde blitt oppfylt korrekt.[2] Utmålingsprinsippet kommer til anvendelse ved mislighold av en gyldig kontrakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Viggo Hagstrøm (2011). Obligasjonsrett (norsk) (2 utg.). Universitetsforlaget. s. 540. ISBN 978-82-15-01776-1. 
  2. ^ Viggo Hagstrøm (2011). Obligasjonsrett (norsk) (2 utg.). Universitetsforlaget. s. 539. ISBN 978-82-15-01776-1.