Erik Lerdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Lerdahl
Lerdahl.jpg
Født22. desember 1967 (53 år)
Beskjeftigelse Skribent, professorRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk
DebutOn the Path (1996)

Erik Lerdahl (født 22. desember 1967) er professor i kreativitet, forfatter, sanger, innovasjonsleder og foredragsholder.

Han var født i Brussel, Belgia med norsk far og amerikansk mor og vokste opp i Frankrike frem til han var 9 år. Han hadde opprinnelig Lærdal som etternavn, men tok sin mors pikenavn i voksen alder. Han er nevø av den amerikanske komponisten og musikkteoretikeren Fred Lerdahl. Han tok en doktorgrad på kreativitet og designmetodikk ved NTNU i 2001. Han har gitt ut aforismebøkene Kunsten å overrumple seg selv, 2001 og Å sveve med bena på bakken, 2003Aschehoug forlag. I 2018 kom han med aforismeboken Ord til øyeblikket.

Erik Lerdahl er en fagperson innen kreativitet og innovasjon. I 2007 ga han ut boken Slagkraft. Håndbok i idéutviklingGyldendal forlag. Dette er en metodebok på kreativitet og idéutvikling. Han er design- og innovasjonsleder og har hatt ansvaret for design- og innovasjonsprosessen til flere produkter som er kommet ut på markedet, slik som Iduns nye dressingflaske for Stabburet. Han arbeider også med forbedring av møtekultur og møteledelse for flere norske organisasjoner og bedrifter. Han har ledet flere scenarioprosjekter, blant annet for måltidsnæringen. Han har tidligere vært førsteamanuensis i designmetodikk ved Kunsthøgskolen i Oslo og er idag daglig leder for innovasjonsselskapet Slagkraft. I mars 2012 begynte han som Norges første professor i kreativitet ved Høyskolen Kristiania der han underviser i kreativ metode ved ulike bachelorgrader.[1] Han ga ut fagboken Slagkraftige møter på Fagbokforlaget våren 2015, med egne illustrasjoner.[2] Den beskriver hvordan man kan gjøre møter langt mer engasjerende og produktive, ved bruk av ulike metoder og verktøy.[2] I 2017 utga han Nyskapning, en arbeidsbok i kreative metoder. Den gjennomgår en kreativ metodikk i tre faser for å utvikle nye løsninger: 1. Kartlegging - finne muligheter/innsikt, 2. Idégenerering - finne ideer, 3. Foredling - finne løsninger.

Erik Lerdahl er en aktiv sanger, med en stemme som tonemessig går høyt og lavt. Som gutt var han sopransolist i Sølvguttene. I voksen alder har han spesialisert seg på improvisasjon og fornyelse av konsertformen, der publikum bidrar mer aktivt enn tradisjonelt, og der han bruker symbolske handlinger under konsertene. I november 2009 ga han ut platen Ave Maria som inkluderer kjente klassiske sanger som Ave Maria, O helga natt samt egenkomponerte sanger som But still, I am og Communion.[3]

Bok- og plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

 • On the Path. Dikt, Minerva Press, London, 1996.
 • Staging for creative collaboration. Models, tools and methods, Doktorgradsavhandling, Institutt for produktdesign, NTNU, 2001.
 • Kunsten å overrumple seg selv, Aforismer, Aschehoug forlag, 2001.
 • Å sveve med bena på bakken, Aforismer, Aschehoug forlag, 2003.
 • Slagkraft. Håndbok i idéutvikling, Gyldendal forlag, 2007.
 • Ave Maria. Sacred songs, CD, Slagkraft records, 2009.
 • Slagkraftige møter. Større engasjement og bedre resultater. Fagbokforlaget, 2015.
 • Nyskapning. Arbeidsbok i kreative metoder. Gyldendal Akademisk forlag, 2017.
 • Ord til øyeblikket. Jæren forlag, 2018.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Nyskapning uten svada Arkivert 7. februar 2019 hos Wayback Machine. Høyskolen Kristiania
 2. ^ a b Slagkraftige møter Fagbokforlaget
 3. ^ Erik Lerdahl ‎– Ave Maria - Sacred Songs Discogs

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]