Entuziazm: Simfonija Donbassa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Entuziazm: Simfonija Donbassa
orig. Энтузиазм: Симфония Донбасса
Generell informasjon
GenreDokumentarfilm, essayfilm
Utgivelsesår1930
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde67 min.[1]
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiDziga Vertov
ManusDziga Vertov
MusikkDmitrij Sjostakovitsj
SjeffotografBoris Tsejtlin
KlippJelizaveta Svilova
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapDovzjenko filmstudio
Premiere(r)1930
Eksterne lenker

Entuziazm: Simfonija Donbassa (originaltittel: Ентузіязм: Симфонія Донбасу) er en sovjetisk film fra 1930, regissert av Dziga Vertov.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en ung kvinne som tar på seg og justerer et par hodetelefoner, før det begynner å hoppe mellom bilder av den unge kvinnen med radioen og til forskjellige individer som ber utenfor en kirke foran en statue av Jesus Kristus. En kunngjøring blir offentliggjort på radio, samtidig som det kommer flere kirkegjengere til statuen som kneler og kysser statuens føtter. Historien flytter deretter oppmerksomheten til forskjellige grupper som marsjerer. Disse scenene er sammenstilt med fotografier av kirken. De revolusjonære som marsjerer fjerner alt av kirkens innhold, samtidig som de demonterer de ytre tegnene på bygningens religiøse natur. Historien forandres igjen, og går over til en montasje av bilder som representerer industrialisering og mekanisering, sammen med referanser til den sovjetiske femårsplanen. Etter hvert som tiden går etter starten av femårsplanen, kommenteres årlig fremdrift.

Filmen fokuserer på produksjon av kull for landet, og for dets fabrikker. Det kommer en kunngjøring som sier at femårsplanen, antagelig på grunn av arbeidernes entusiasme og dedikasjon, ble gjennomført i løpet av bare fire år. Men til tross for at de har fullført denne planen, fortsetter arbeiderne ved fabrikkene å jobbe. Omtrent en time i filmens spilletid skjer det en rekke feiringer, for å hedre sosialismens seier. Det er skildringer av forskjellige marsjer og offentlige taler. Publikum får også et innblikk i hvordan sosialismen fungerte på landsbygda når det gjelder landbruk, hvor folk blant annet produserer høy, kjører traktor, eller deltar i deres egne lokale feiringer av sosialismen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]