Enkeltspenneravtrekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En norskprodusert 11.25 mm Kongsberg Colt M/1914, med enkeltspener
En Weatherby Mark V i .30-378 Weatherby Magnum, også med enkeltspenner

En enkeltspenner eller enkeltspenneravtrekker (engelsk: single-action trigger, også kjent som hanespenn på våpen med hane) er en avtrekkermekanisme som avhenger av at mekanismen (hanedrevet eller fjærbelastet tennstempel) er spent før avtrekkeren kan utløses.

Siden avtrekkeren er helt forspent virker en enkeltspenner hovedsakelig med avtrekkerhaken, og gjør det enklere å designe en avtrekker som oppleves som "god" av skytteren sammenlignet med en selvspenneravtrekker som i tillegg helt eller delvis må spenne opp drivjæren.

Med enkeltspenner avfyres våpenet ved å fjerne blokkeringen av hanen med en utløserbevegelse.

Fordelen med en enkeltspenner er at man bare behøver å lage en liten og lett utløserbevegelse for å avfyre våpenet. Dette kan legge til rette for at skytteren kan skyte mer presist enn med en dobbeltvirkende avtrekker. Å spenne et dobbeltvirkende våpen med avtrekksbevegelsen krever mer kraft og en lengre avtrekksbevegelse. Mange moderne våpen med selvspenneravtrekker har en kombinasjon av enkeltspenner og avtrekkspenn, slik at man bruker selvspenner fra nedspent tilstand og enkeltspenner i påfølgende skudd etter at sluttstykket har vekslet.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Selvspenneravtrekker, en avtrekkermekanisme hvor mekanismen spennes som en del av en avtrekksbevegelsen, altså at avtrekkeren både spenner og utløser mekanismen