Energibærer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En energibærer er en mekanisme eller stoff som kan holde på energi for så å benytte seg av den på et annet sted og til senere tid. Det kan benyttes til å drive en maskin eller kjøretøy. En energibærer kan være en springfjær, elektrisk batteri, kondensator, trykkluft, oppdemmet vann, hydrogen, petroleum, kull, treverk og naturgass.

Hydrogen er en lovende energibærer for bæring av energi fra fornybare energikilder. Elektrisitet benyttes til å produsere hydrogen ved elektrolyse av vann, som igjen kan benyttes i et hydrogendrevet kjøretøy. Energien blir utnyttet ved hjelp av brenselcelleteknologi som bruker hydrogen og oksygen til å produsere elektrisitet, varme og vann. På det nåværende tidspunkt er brenselscelleteknologi bare brukt i liten skala i hydrogendrevne kjøretøy og husholdningsgeneratorer.

Det er verd å merke seg at kull, olje og naturgass er energibærere som blir utvinnet av jorda. De inneholder store mengder energi som allerede er lagret eller «oppladed», mens springfjører, batterier, hydrogen etc. typisk inneholder energi produsert i en eller annen type kraftstasjon.

Se også[rediger | rediger kilde]