Hydrogendrevet kjøretøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hydrogendrevet bil

Et hydrogendrevet kjøretøy er et kjøretøy som bruker hydrogen som drivstoff. Det kan lages biler, fly, lastebiler, busser og motorsykler som går på hydrogen. Ettersom batterilagringskapasiteten har gradvis blitt bedre de siste årene, så har interessa for hydrogenkjøretøy avtatt.

Hydrogendrevne kjøretøy er i dag i praksis elektriske kjøretøy, der en brenselcelle konverterer hydrogen som er lagret på kjøretøyet i tanker med trykk på 700 bar og oksygen fra lufta til elektrisitet og vanndamp. Hydrogendrevne kjøretøy har derfor ikke andre lokale utslipp annet enn vann.

Siden hydrogen er en energibærer og ikke en energikilde, må det produseres fra f.eks. metangass eller ved hjelp av elektrolyse. Utslipp fra hydrogendrevne kjøretøy er derfor knytta til produksjon og transport av hydrogen.

Det har tidligere vært utprøvet hydrogenkjøretøy med forbrenningsmotor. De første hydrogenbilene som kom til Norge i 2006 var konverterte Toyota Prius-biler, og hadde da en mye lavere kostnad enn brenselcellehydrogenbiler, men også en lavere virkningsgrad og mindre rekkevidde.

Hyundai Tucson FCEV (fuel cell electric vehicle) fra 2005 kunne fra 2013 bestilles, og ble i Norge solgt i 37 eksemplarer i 2017.

I 2015 kom Toyota Mirai for bestillingssalg, og i 2018 Hyundai Nexo.

Etter eksplosjonen ved fyllestasjonen i Sandvika i juni 2019 har salget av hydrogenkjøretøy i Norge stoppa opp og Ruter har lagt ned si satsing på hydrogendrevne busser.[1][2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • ^ https://www.tu.no/artikler/slik-startet-lekkasjen-som-forte-til-hydrogen-eksplosjonen-i-sandvika/468765 Hydrogeneksplosjon Sandvika
  • ^ https://www.tu.no/artikler/ruter-parkerer-hydrogenbussene-og-stenger-fylleanlegget/467669 Ruter stenger hydrogen fylleanlegg
  • kjøretøystubbDenne kjøretøyrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.