En julefortelling (1999)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En julefortelling
orig. A Christmas Carol
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
Storbritannia Storbritannia
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørDavid Jones
ManusforfatterPeter Barnes
Basert påEn julefortelling 
av Charles Dickens
ProdusentDyson Lovell
KomponistStephen Warbeck
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
FilmselskapHallmark Entertainment
TV-kanalTNT (TV)
Eksterne lenker

En julefortelling (originaltittel A Christmas Carol) er en britisk-amerikansk TV-film fra 1999, basert på Charles Dickens' En julefortelling. Filmen ble regissert av David Jones, mens Patrick Stewart[1], Richard E. Grantog Joel Grey spiller i hovedrollene.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I England i viktoriansk tid lever en mann som heter Ebenezer Scrooge. Hans eneste interesse i livet er penger. Julen anser han bare å være kommersiell og et unødig sløseri med tid og penger. Hvorfor skulle han gi sin ansatte, Bob Cratchit, fri en dag i året? Det er bare på hans bekostning, mener han, slik humbug!

På kvelden på julaften får Scrooge besøk av sin tidligere kollega, Jacob Marleys, spøkelse. Han kommer for å advare Scrooge mot å fortsette i samme bane. Marley ordner det slik at Scrooge får besøk av tre spøkelser i løpet av påfølgende natt for å vise han hva han mangler i livet.

Spøkelsene er Julespøkelse fra fortiden, Julespøkelse fra nåtiden og Julespøkelse fra fremtiden, og alle kommer til å lære Scrooge å sette pris på gleden og julens høytid bærer med seg.

Scrooge innser etter dette hvor utakknemlig han har behandlet sin kollega Bob Cratchit som, tross i at lever i trange kår og har en alvorlig syk sønn, nyter livets enkle gleder med sin familie og føler takknemlighet.

For å unngå den samme bitre skjebne som Marley lover Scrooge nå å omfavne en ny og mer berikende livsstil. Han lærer å åpne sitt hjerte til julens budskap og det sanne glede.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Patrick Stewart in 'A Christmas Carol'» (engelsk). Los Angeles Times. Besøkt 9. september 2016. 
  2. ^ «En julefortelling» (norsk). filmweb.no. Besøkt 20. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]