En glad gut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra En glad Gut)
Hopp til navigering Hopp til søk

En glad gut er en fortelling av Bjørnstjerne Bjørnson, utgitt i 1860. Den er en av Bjørnsons bondefortellinger.

Laquote.svgØyvind hette han, og gråt da han ble født. Men alt da han satt oppreist på morens fang, lo han, og når de tente lys om kvelden lo han så det sang, men gråt når han ikke fikk komme bort til det. «Av den gutten må der bli noe rart,» sa morenRaquote.svg

Åpningssetningene

Hovedpersonen Øyvind Plassen er en husmannsgutt som ad utdanningens vei – utdanning på landbruksskole – omsider vinner et fotfeste i livet, og derigjennom også sin elskede Marit, gårdjenta. Ved siden av de to og deres foreldre er det særlig Øyvinds eldre venn og rådgiver Bård skolemester som trer frem i historien.

Edvard Beyer skriver i Norges litteraturhistorie[1] at «Historien har lyrisk stemning, særlig scenene fra barndommen. Bård skolemester hører til Bjørnsons fineste portretter. Men tegningen av hovedpersonen lodder ikke så dypt som i Arne, og de siste kapitlene er preget av hastverk. […] Kritikerne hadde mange godord, og med sin freidige tone og sitt enkle budskap – «Løft ditt hode, du raske gutt», «Elsk din neste, du kristensjel» – er En glad Gut kanskje den mest avholdte av alle Bjørnsons fortellinger.»

Film og TV[rediger | rediger kilde]

En glad gutt ble filmatisert i 1932 i anledning hundreårsjubiléet for Bjørnstjerne Bjørnsons fødsel. Tore Foss spilte hovedrollen som Øyvind. Dette var en av de første lydfilmene i Norge.

Filmen har blitt vist en rekke ganger på TV, sist gang søndag 24. desember 1978.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beyer, Edvard (1975). Norges litteraturhistorie. Bind 3: Fra Ibsen til Garborg. Oslo: Cappelen. s. 115. ISBN 8202030064. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Bjørnstjerne Bjørnsons Bondefortellinger

Synnøve Solbakken (1857) | Arne (1859) | En glad gut (1860) | Faderen (1860) | Et farlig frieri (1860) | Thrond (1860)